De Hunsrück

Bovenstaand zie je een foto van een typisch Hunsrück-landschap : een golvende hoogvlakte, open velden waar boeren landbouw bedrijven (of moeten we zeggen : bedréven), afgewisseld door bossen, doorsneden door dalen van beken en kleine rivieren. De, veelal kleine, boerendorpen zijn nooit ver weg. Overigens toont bovenstaande foto het dorp Schlierschied ten westen van Gemünden. De duidelijk herkenbare, witte, kerk speelde een rol in de, ook op de Nederlandse televisie vertoonde, film "Heimat", wellicht de enige keer dat de Hunsrück internationale bekendheid verwierf. Op de achtergrond het Soonwald, met als hoogste top de 658 meter hoge Ellerspring.

Klik om een meer gedetailleerde kaart van de Hunsrück te zien

Klik op de kaart om een meer gedetailleerde weergave van de kaart van de Hunsrück te zien

De Hunsrück begint op ca. 325 km van Utrecht (bij de stad Koblenz), ligt in het Westen van Duitsland, en wordt aan de westkant begrensd door de rivier de Moezel, aan de oostkant door de rivier de Rijn, en aan de zuidkant (deels) door de rivier de Nahe. Het is een golvende hoogvlakte met een oppervlakte van ca. 4500 km2, en met hoogteverschillen van 60 meter (aan de rivieroevers) tot 816 meter (het hoogste punt, de Erbeskopf). Het landschap wordt gekenmerkt door bosland, afgewisseld met weiden en akkers. Talloze beken doorsnijden het leisteengebergte, daarbij soms fraaie dalen vormend, die een uitdaging vormen voor de rust en natuur zoekende wandelaar. Die vind je zeker in dit mooie, landelijke, gebied !

..... een golvende hoogvlakte, open velden, afgewisseld door bossen .....


De Hunsrück staat bekend om zijn, misschien wat natte, maar zeer gezonde landklimaat waarin een dikke sneeuwlaag in de winter kan worden afgewisseld met een hete zomerdag. De van oorsprong uit boeren bestaande bevolking had door de eeuwen heen een hard bestaan en leefde van het bewerken van de tamelijk arme grond. Alleen waterkracht van de vele beken kon de zware arbeid enigszins verlichten. Andere middelen van bestaan waren de bosbouw (houtwinning) en de edelsteenindustrie.

Grote steden zul je hier tevergeefs zoeken. Vanuit de aan de randen, aan de rivieren, gelegen grotere steden zoals Koblenz en Trier trekken de mensen 's avonds, na gedane arbeid, weer terug naar de ca. 350 dorpen, waarvan vele met vakwerkhuizen en daken van leisteen.

Op de volgende bladzijden vertellen we over de natuur, sommen we de belangrijkste bezienswaardigheden op en gaan vervolgens dieper in op de vele mogelijkheden die er zijn om te wandelen. Als 'special' wordt nog iets verteld over het, inmiddels grotendeels gesloten, spoorlijnennet dat de Hunsrück doorkruist en tot in de 60-er/70-er jaren functioneerde, maar er nu grotendeels verlaten bijligt.

Hier is het Baybachtal nog redelijk breed en wandelen we,
in plaats van door het donkere bos, in de late herfstzon.