Bezienswaardigheden van de Hunsrück

We kijken vanuit het Gartenbachdal in het Simmerbachdal, en zien Ravengiersburg en de allesoverheersende Hunsrückdom

Zoals al eerder gezegd zul je grote en bekende bezienswaardigheden op de Hunsrück tevergeefs zoeken. Behalve de rust en de natuur zijn het vooral de intimiteit en de relatief ongeschonden compleetheid van het landschap en het door de mens gevormde daarin welke indruk maken op de bezoeker, de rondtrekkende wandelaar en de tochtjes makende automobilist.

De bezienswaardigheden wélke er zijn vormen getuigenissen van een verleden dat bestond uit (boeren-)arbeid, opkomende industrialisatie, het geloof, roofridders en in de tijd traag verlopende vestiging van de mens in dorpen en kleine steden. Voor meer spectaculaire dingen dien je de grote steden aan de randen (Koblenz, Trier, Mainz) op te zoeken of in ieder geval af te dalen naar de 'grens'- rivieren Rijn en Moezel.

Hieronder worden de belangrijkste bezienswaardigheden kort opgesomd. Eerst echter nog een belangrijke tip. Er is nu een site met superveel en supergedetailleerde informatie over ALLE Hunsrück-dorpen. Een monnikenwerk, lijkt me, maar het resultaat mag er zijn. Kijk bij http://www.hunsrueck-nahereise.de/hunsrueck/hunsrueck-und-naheland-touristik-und-informationen.html

Vakwerkhuis in Manubach, in de buurt van Bacharach.

Stads- en dorpsgezichten

De meeste stadjes en dorpen op de Hunsrück hebben wat stedeschoon betreft niet zo veel te bieden, behalve enkele oude kerkjes, fraaie vakwerkhuizen en mooie daken met leistenen pannen.
Van de grotere plaatsen op de Hunsrück hebben Simmern, Kastellaun, Kirchberg en vooral Herrstein nog enige fraaie hoekjes, maar voor bezienswaardigheden dien je toch vooral naar de rivier de Nahe te gaan, waar Bad Kreuznach, Bad Münster am Stein, Idar Oberstein, Monzingen en Sobernheim een rijtje vormen, niet te ver van elkaar gelegen, en gemakkelijk op één dag te combineren tot een leuke trip.

Waar komt de naam "Hunsrück" eigenlijk vandaan ?
Je dacht dat er simpelweg sprake was van een Duitse "Hondsrug" ? En wat betekent dát dan ?
Zó gemakkelijk kom je er niet vanaf !
Het blijkt dat de geleerden het er niet over eens zijn, en dat er sprake is van tal van onzekerheden en meerdere mogelijkheden c.q. interpretaties.
Wil je er alles van weten : kijk dan bij
http://home.arcor.de/hunsrueckverein-simmern/name_hunsrueck.htm
of op Wikipedia op de navolgende bladzijde onder het kopje 'Namensherkunft'
http://de.wikipedia.org/wiki/Hunsr%C3%BCck

De ruïne van de waterburcht Baldenau, één van de weinige laag-gelegen kastelen van de Hunsrück, die ook voor kwam in de serie "Heimat".


Eén van de beroemdheden die de Hunsrück voort heeft gebracht is ongetwijfeld roverhoofdman Schinderhannes geweest. Meer dan tweehonderd jaar geleden maakte deze Johannes Bückler de streek onveilig, totdat hij jammerlijk de dood vond door onthoofding. Vandaag de dag nog zijn er overblijfselen die duiden op zijn toenmalige aanwezigheid, zoals de Schinderhannesturm in Simmern.
Wil je meer van hem weten : kijk dan op
http://de.wikipedia.org/wiki/Johannes_B%C3%BCckler
Nog een leuke wetenswaardigheid: in 1864 schreef de Roermondenaar Emile Seipgens het libretto (operateksten) en de pianopartituur voor de Opera-Bouffe "Schinderhannes" welke gebaseerd is op de legende van de rovershoofdman Johann Bückler alias Schinderhannes. In Roermond is een cultuur-historische vereniging opgericht die met enige regelmaat de opera opvoert. Voor alle informatie zie http://schinderhannes.nl/index.html

Kastelen, burchten en ruïnes

Als woonoord, als toevluchtsoord, of als roofriddernest, een relatief arme streek als de Hunsrück herbergt toch tientallen kastelen, burchten en (vooral) ruïnes. Sommige, nog in bewoonde staat verkerende, bouwwerken zijn privé-bezit en kunnen niet worden bezocht. De vele ruïnes, veelal op onherbergzame plaatsen bovenop een berg of midden in een bos gelegen, zijn een bezoek, alleen al door hun vaak spectaculaire ligging, meer dan waard. Te noemen vallen :
Slot Dhaun (Dhaun), de Ebernburg (Ebernburg), de ruïne Fürstenburg (Stromberg), de ruïne Koppenstein (bij Gemünden), de Wildenburg (bij Kempfeld), de ruïne Balduinseck (6 km. van Kastellaun), Burg Waldeck (Baybachdal), de Ehrenburg, de Rauschenburg en slot Schöneck (alle in het Ehrbachdal), de ruïne van waterburcht Baldenau (bij Hundheim/Bischofsdhron), de ruïne Kyrburg (Kirn), slot Wartenstein (bij Kirn / Hahnenbach), de ruïne Hunolstein (Hunolstein), etc.

De eenzame Walholz-kerk bij Hunolstein.

Bovenop de berg en mooi tussen de linde- en kastanjebomen ligt de witte Nunkirche bij Sargenroth, met de oudste fresco's van de Hunsrück (12e eeuw).

Kerken en kathedralen

Op het gebied van mooie kerken heeft de Hunsrück eigenlijk meer te bieden dan wat betreft kastelen. In tal van dorpen zijn aardige kerken en kerkjes te bewonderen, zowel katholieke als protestante ("evangelische"). Behalve de opvallende Felsenkirche in Idar-Oberstein en de in de grotere plaatsen aanwezige, meer centraal gelegen, kerken zijn de volgende kerken een bezoek waard :
  • De Hunsrückdom te Ravengiersburg
Een indrukwekkende Augustijnenkerk, behorende bij een (niet meer bestaand) klooster, uit de vroege Middeleeuwen. De ligging van deze Romaanse kerk is al groots, het interieur met Gotische en Barok-elementen bezienswaardig.
  • De Nunkirche in Sargenroth
Deze staat even buiten het dorp op een berg, en ligt prachtig temidden van de linde- en kastanjebomen. De spierwitte kerk dateert uit de 11e eeuw en toont van binnen de oudste fresco's, die er op de Hunsrück te zien zijn. Tussen de kerk en de nabijgelegen uitzichttoren 'Bismarckturm' ligt het zogenoemde 'Rochusfeld', waar orchideëen bloeien !
  • Spabrücken
Dat de door de Franciscanen in Spabrücken gebouwde kerk uit 1735 de bedevaart diende, kan je ook zien aan de grote trap die beklommen moet worden om het voorterrein te bereiken. Van binnen volop Barok en een zittende Madonna uit de 14e eeuw.
  • Sponheim
De puur Romaanse kerk in Sponheim was vroeger onderdeel van een klooster, waaraan niet veel meer dan de muren herinneren. Het interieur, dat in de jaren '60 werd gerestaureerd, is dankszij het binnenvallende licht goed te bewonderen.


De door de Franciscanen gebouwde bedevaartskerk in Spabrücken heeft een barok interieur.

Mijnen en groeves

In vroeger eeuwen werden op de Hunsrück tal van gesteenten en mineralen uit de bodem gehaald. Sommige mijnen en groeves zijn nog te bezichtigen, en wel : Kupferbergwerk (Fischbach), Schiefergrube (Bundenbach), Schieferbergwerk (Fell), Quecksilberbergwerk (Niederhausen), Bergwerk (Waldalgesheim), Edelsteingrube (Idar-Oberstein)

Musea

Heimatmusea te Simmern, Birkenfeld en Idar-Oberstein, vliegtuigmuseum en spoorwegmuseum in Hermeskeil, geologisches Freilichtmuseum in Sensweiler, het edelsteen-museum in Idar-Oberstein, het Openluchtmuseum te Sobern-heim, Schlossparkmuseum en Rõmerhalle in Bad Kreuznach

Watermolens

Op de Hunsrück was het enige mechanische hulpmiddel in vroeger eeuwen de watermolen. Wat van deze molens nog rest, ligt veelal idyllisch en stil verscholen in de dalen van de vele beken. Soms zijn de raderen nog te zien, soms is het een restaurant, en heel soms worden ze in de oorspronkelijke staat gerestaureerd en zijn ze van binnen en buiten te bezichtigen. De eeuwenoude Õlmühle bij Morbach is een bezoek waard.

De eeuwenoude Õlmühle bij Morbach is in 1999 gerestaureerd en in werkende staat te bezichtigen.