De natuur van de Hunsrück

Met de auto steek je over de imposante brug bij Winningen de Moezel over, en met een korte maar steile klim 'bestijg' je de Hunsrück. Het ruim 50 km. lange traject over de A61 geeft al een goede indruk van het golvende, beboste landschap, voordat je bij Bingen de nog indrukwekkender, want veel steiler verlopende, afdaling maakt naar het gebied Rheinhessen.
Een tocht over de Hunsrückhöhenstrasse, de B327, die van Koblenz tot Hermeskeil de Hunsrück dwars doorsnijdt (en nog verder gaat tot Saarburg in Saarland) - zie bovenstaande kaart - levert een nog veel betere kennismaking op met het gebied.

Herfstblik op Gemünden, het diep-ingesneden dal van de Simmerbach, en de uitlopers van het Soonwald

De eerste foto van het onderdeel 'De Hunsrück' en bovenstaande foto geven een representatief beeld van het landschap op de Hunsrück. Op de achtergrond zie je één van de drie beboste bergketens, die van west naar oost genaamd zijn Hochwald (hoogste punt Erbeskopf, 818 m.), Idarwald (Idarkopf, 746 m.) en Soonwald (Ellerspring, 658 m.) - zie ook bovenstaande kaart. De golvende hoogvlakten worden afgewisseld met romantische beekdalen, die zonder uitzondering uitmonden in de omliggende grote rivieren Rijn, Moezel en Nahe. Soms hebben deze beken grillige rotsformaties (Hahnenbachdal, Simmerbachdal) of zelfs diepe kloven (Ehrbachklamm) gevormd, waar schitterende wandelingen gemaakt kunnen worden.

Bovenop bij het dorp Haag, het bos uitkomend na een regenbui....

....of door de Ehrbachklamm (= kloof), in herfstkleuren getooid

Enkele van de mooiste dalen zijn die van de volgende beken :

  • De Ehrbach en de Baybach in het noordelijke gedeelte, bij Emmelshausen;
  • De Simmerbach en de Hahnenbach die uitmonden in de Nahe in de buurt van Kirn;
  • De Fischbach en de Hosenbach die uitmonden in de Nahe nabij Fischbach;
  • Andere beken met fraaie dalen die uitmonden in de Rijn, zoals de Morgenbach;
  • Andere beken met fraaie dalen die uitmonden in de Moezel, zoals de Flaumbach, de Dhron (met als zijdal de Hölzbachklamm), de Tiefenbach en de Kautenbach.
Geologische werkingen in dit typische leisteengebergte hebben op tal van plaatsen voor natuurverschijnselen in de vorm van bijzondere rotsformaties gezorgd. De meeste hiervan zijn te bewonderen in of nabij het dal van de Nahe, dat de zuidelijke grens van de Hunsrück vormt. De ligging van plaatsen als Idar-Oberstein en Bad Münster am Stein (!) geeft hiervan het duidelijkste voorbeeld. Rotsformaties zoals de Kallenfels bij Kirn, de Hellberg bij Hochstetten-Dhaun, de Koppenstein bij Gemünden, de Hachenfels bij Kirn en nog talloze andere getuigen van de verwoestende werking van erosie en andere geologische verschijnselen.

Hoewel de laatste wolf al omstreeks 1850 het loodje legde in het Soonwald, bezit de Hunsrück een rijke flora en fauna. Niet verwonderlijk is de rijkdom van het wildbestand, waaronder herten, reëen en wilde zwijnen, maar ook vossen en zelfs de vrij zeldzame wilde kat. In het 100 ha. grote Hochwildschutzpark nabij Rheinbõllen laat dit wild zich het gemakkelijkst bewonderen, hoewel een (gruwelijke ?) ontmoeting zoals hieronder op de foto te zien, in het najaar geen zeldzaamheid is ..... Ook vele vogelsoorten kun je hier aantreffen, evenals bijzondere plantensoorten, waaronder orchideën, zeer vele soorten bessen en, in de herfst na een natte dag, paddestoelen. Neem dus altijd je planten- en paddestoelenboek mee !

Jagers tonen hun buit in het Haardtwald nabij Thalfang

Bosven in fraai decor in het Idarwald nabij Hinzerath


De natuur op de Hunsrück beleef je het best en, ook belangrijk, het rustigst als je de wandelschoenen uitpakt en de bergen, de dalen, de velden en de bossen intrekt. Zelfs voor Duitse begrippen, hoewel een veel minder dicht bevolkt land dan Nederland, is de Hunsrück een relatief onbekend gebied, waar natuur nog beleefd kan worden zoals elders nauwelijks mogelijk is.
Met het felle groen van de weiden, het bruin van de zojuist afgebrokkelde aarde, het lichtende goud van het bloeiende koolzaad, het donkere geel van de velden met gerst, het licht in de loofbossen vol beuken en het zwijgende donker van de sparren in de naaldbossen, het grauw van de stukken kwartsrots en het donkere blauw van de strakke zomerhemel. Ga het zelf ontdekken !!

Nog een, wellicht voor de hand liggende, tip : ondanks de veel grotere drukte aldaar mag een bezoek aan de prachtige dalen van de Rijn en de Moezel niet ontbreken. Steile wanden en glooiende hellingen, veelal bedekt met druivenstokken, indrukwekkende burchten en ruïnes, lieflijke vakwerkplaatsjes, en dat alles in het decor van de stromende rivier, met vooral op de Rijn een drukte van plezier- en vrachtschepen.

Blik in de zon vanaf de Rijnoever nabij Oberwesel. Aan de overkant de Taunus, in het midden in de verte Schloss Schõnburg