Nogmaals Ehrbachklamm en Baybachtal

Het bruggetje in de Ehrbachklamm. Vergelijk deze foto met de eerste foto van de special "Door Ehrbachklamm en Baybachtal" !


Zoals in de tekst van de betreffende 'special' vermeld is de wandeling door de Ehrbachklamm en het Baybachdal één van de mooiste wandelingen die je op de Hunsrück kunt maken.

Toen ik daarover de mensen van de aktieve wandelorganisatie Twente Natuurtochten (TNT) (heet sinds enige tijd "van Paridon Reizen") benaderde reageerden ze enthousiast en in 2001 hebben ze in hun wandelprogramma dan ook een leuke reis opgenomen, die een wat uitgebreidere variant behelst van de eerder door ons gemaakte tocht, zoals beschreven in de eerste 'special'. Behalve door de dalen en langs de Moezel wordt bij deze 4-daagse wandeling ook enkele malen uit het dal geklommen naar de 'hoogvlaktes' van de Hunsrück én het, voor mij vrij onbekende, Brodenbachdal wordt bezocht.
Op onderstaande kaart is in blauw de TNT-route getekend. Met pijlen is de richting aangegeven, want twee maal wordt een "rondje" gelopen, waarbij je dus voorbij het zelfde punt komt. Dit is niet erg, juist één van de charmes van de tocht.
Bij TNT zijn bagagevervoer, overnachtingen met ontbijt, lunchpakketten op de wandeldagen en diners op bijna alle dagen inbegrepen. Lekker luxe dus, maar wel héél aangenaam !

Ons groepje heeft de wandeling in de herfst van 2002 gelopen. Steeds weer blijkt dat, naast de lente met zijn vele bloemen, de herfst eigenlijk de mooiste tijd is vanwege de prachtige kleuren. Om dit te laten zien én omdat de details van deze wandeling ook voor een groot deel op de pagina van de eerste special kunnen worden gelezen, bevat deze tweede Ehr-/Baybachspecial weinig tekst, maar méér en grotere foto's. Geniet ervan alvorens de wandeling zelf te gaan maken !
Enkele zaken die ons nog opvielen : in het Ehrbachdal en het Brodenbachdal kom je soms hele 'velden' van maagdenpalm tegen, een bij ons in Nederland in de vrije natuur zeer zeldzame plant, die 's winters zijn groene blad behoudt.
De derde en de vierde wandeldag zijn soms pittig, met steile klimmetjes en stukjes waarbij je je moet vasthouden aan kabels in de rotsen. Omdat wij de tocht liepen na hevige regenval moesten we op een plek bij de scherpe bocht vóór de ruine Waldeck één maal door de beek waden, omdat het pad finaal verdwenen was (zelfs bij dit relatief 'hoge' water kwam het waterpeil tot onder onze knieën, dus wees niet bang). Overigens was er aan de overkant wél een pad en konden we enkele honderden meters verderop via een houten bruggetje naar de andere oever terugkeren en onze route gewoon vervolgen (zie één-'na-laatste foto). Een duitse wandelaar vertelde ons dat het pad hier altijd "verdwenen" is, en je dus ook 's zomers bij meer laagstaand water door de beek moet ! Ons avontuur is op de foto's ook nog te zien door de brede en wild stromende Baybach op de twee-na-laatste foto én door de blote benen van wandelaar Bert op de foto van de Schmausemühle. De schoenen en kousen moesten immers uit en de broekspijpen afgeritst (als je tenminste afritsbare pijpen hebt.....) !
Een laatste opmerking : op alle dagen kom je minstens (maar meestal ook : hoogstens) onderweg één keer een horecagelegenheid tegen waar je een kop koffie of een frisdrank ('s zomers) of een kop soep ('s winters) kunt kopen. Vaak zijn dit schitterend gelegen voormalige watermolens (Baunhöllermühle, Daubisbergermühle, Eckmühle) of een forellenkwekerij (Forellenzucht), of beide (Schmausemühle). Geniet ervan !

Voor alle informatie : van Paridon Natuurtochten, Wessex 17, 7551 KB Hengelo, tel. 074 2431804, e-mail info@vanparidonnatuurtochten.nl, website http://www.vanparidonnatuurtochten.nl.
Ook te boeken via de Wandelwaaier, Singel 395-1, 1012 WN Amsterdam, tel. 020 622 6990, e-mail info@wandelwaaier.nl, website http://www.wandelwaaier.nl/.
Beide zijn commerciële organisaties, maar bieden waar voor het geld en ik heb er persoonlijk goede ervaringen mee. En nu de foto's !

Het mooiste gedeelte van de Ehrbachklamm. Kabels en bruggetjes helpen de moeilijke stukken te overbruggen.


We wandelen niet alleen beneden in het dal. Boven "op" de Hunsrück voorbij Herschwiesen kijken we richting Nörtershausen.


Omringd door prachtige herfstkleuren dalen we af naar het dal van de Brodenbach.


In Brodenbach wandelen we direct langs de Moezel. Aan de overkant zien we het plaatsje Hatzenport en wijnbergen.


Donkere luchten en zonneschijn wisselen elkaar af. Vanuit het Ehrbachdal zijn we weer boven gekomen in de buurt van Morshausen.Het Hotel "Forellenzucht" in het, daar nog vrij brede, Baybachdal heeft een prachtige visvijver. En niet zo duur !


De Schmausemühle is een voormalige watermolen, nu hotel-restaurant, midden in het mooiste stuk van het Baybachdal.


In het Baybachdal loop je soms hoog langs de beek (inclusief klauteren !), en soms er vlak naast, zoals hier.


Na onze onvrijwillige oversteek over de Baybach kunnen we iets verderop, terug over het bruggetje, onze route vervolgen.


De herfst geeft soms fantastische details weer in het Baybachdal - als je er oog voor hebt.

Klik hier om terug te keren naar 'Wandelen - specials'