Een rustig rondje bij Stromberg

De boven het stadje Stromberg gelegen burcht Stromburg.

In 2005 is (eindelijk) in de zeer bekende serie "Rother Wanderführer" een boekje verschenen over de Hunsrück. Op deze dag wilden we eens een wandeling uit dit boekje proberen en we kozen voor wandeling nummer 22, getiteld "Eine Runde bei Stromberg". Omdat het een niet al te moeilijke wandeling betreft, met ook wat stukjes ('stil') asfalt, hebben we bovenstaande nederlandse titel gekozen.
Als je genoemd boekje aanschaft, is het onnodig een gedetailleerde beschrijving van de wandeling te geven. Derhalve geven we alleen het kaartje weer en een korte beschrijving van de wandeling.
Een 1:25.000-kaart waarop deze route geheel te volgen is, is beschikbaar ("Naturpark Soonwald-Nahe, deel 3, Binger Wald / Stromberg / Rheinböllen"). Op onderstaande kaart is de route ruw ingetekend. Het boekje bevat een beter kaartje. Overigens is de route vrij eenvoudig te volgen.

Het beginpunt van de wandeling is het centrum van Stromberg, de Marktplatz. De Italiaanse ijssalon aldaar schenkt een lekker kopje koffie en daarna sla je linksaf de Marktstrasse in en krijgt direct één van de klimmetjes voor je kiezen. Over een zeer rustige asfaltweg (alleen fietsers en bestemmingsverkeer) krijg je eerst uitzicht op de burcht Stromburg (zie bovenstaande foto), en daarna op de indrukwekkende kalksteen-afgraving links (loop even naar het hek, dan zie je wat op de foto onderaan staat).
In de verste zien we het dorp Daxweiler liggen en rechts het grote autobahn-viadukt van de A61. Spoedig bereiken we het rustige dorp Daxweiler en via de Mühlenstrasse dalen we door het bos af naar de Guldenbach (zie onderstaande foto's), die we bereiken bij de voormalige Junkermühle (watermolen).

Lopend door het dorp Daxweiler, langs de kerk.

Door het bos dalen we, over een mooie holle weg, af naar de Guldenbach.


Nu moeten we even over de asfaltweg richting Seibersbach, en maken van de gelegenheid gebruik een kijkje te nemen bij het voormalige station van Stromberger Neuhütte, dat midden in de "rimboe" is gelegen (zie foto hieronder). Het is nu een hondenpension en het achterste gedeelte huisvest iets wat lijkt op een club van Neo-nazi's. Brrrr ! Over een mooi paadje door het weiland bereiken we, al klimmend, het ook al zeer stille dorp Seibersbach. Hier even opletten (wij liepen fout): niét het dorp inlopen, maar spoedig al links (een bordje geeft 'Stromberg' aan). Even buiten het dorp bereiken we, op een kruising van wegen, een zitbankje tussen 2 bomen, met fraaie uitzichten (zie foto verder naar onderen).

Het voormalige station Stromberger Neuhütte dient nu andere doelen. De rails raken overwoekerd.

Wij maakten de wandeling zomers, in bloemenpracht !


We dalen af in het dal van de Seibersbach, en lopen met een boogje, al klimmend, naar het dorp Dörrebach. Hier vallen vooral (zoals vaak in Hunsrück-dorpen) de grote en mooie huizen op. We lopen niet naar het centrum, maar houden de rand van het dorp aan en over de hoogvlakte, door de velden, wandelen we richting het bos, ontmoeten een kruis langs de weg en vervolgen de route door het bos en dalen af naar de boerderij Weinbergerhof en het nabijgelegen restaurant (opent meestal om 16.00 uur).
Even over de asfaltweg en dan rechts en weer links, en door een fraai bos wandelen we terug naar Stromberg, door de spoortunnel, over de Guldenbach (zie tweede foto hieronder), en dan de hoofdweg volgend tot aan de Marktplatz. Geen spectaculaire wandeling, maar wel typisch Hunsrück, afwisselend door stadjes, velden, bossen, door dalen en over heuvels.

Uitzicht voorbij Seibersbach richting Daxweiler.

De Guldenbach, stromend door Stromberg.


Informatie

Zoals gezegd is dit wandeling 22 op bladzijde 74 van het boekje "Rother Wanderführer Hunsrück mit Naturpark Saar-Hunsrück", te koop bij de betere reisboekenwinkel en in Duitsland ongetwijfeld bij winkels op de Hunsrück, in stadjes en dorpen langs Rijn en Moezel, en in de grote steden.
Het is een rondwandeling, dus goed te doen met de auto of openbaar vervoer. Begin en einde in Stromberg. Je komt niet veel horeca tegen, en wellicht zijn de Gaststätten gesloten, dus het beste is brood mee te nemen en te genieten van het uitzicht tijdens je lunch op het bankje tussen Seibersbach en Dörrebach.
Over de 1:25.000-kaart heb ik het in de inleiding al gehad. Overigens heb je een kaart werkelijk niet nodig. De kaart in het boekje, samen met de beschrijving, voldoen prima en het is absoluut een eenvoudige wandeling, met zelfs relatief nogal wat asfalt (maar wel zéér rustige weggetjes !). Ook nu geldt weer: veel wandelplezier !

Klik hier om terug te keren naar 'Wandelen - specials'

De gigantische zandafgraving nabij Stromberg. Zie hoe lilliputterig die grote vrachtauto is !