Diep in het Hochwald: het Trauntal

Vanaf de Hujetsägemühle lopen we het Bleidenbachdal in, een zijdal van het Traundal - herfst 2005.

Onze traditionele herfstwandelingen (de mooiste tijd van het jaar in een bosrijk gebied als de Hunsrück !) speelden zich eind oktober 2005 af in het uiterste zuiden van de Hunsrück, en wel in het Schwarzwälder Hochland, ook wel het Hochwald genoemd, tussen Hermeskeil, Birkenfeld en Idar-Oberstein. Een eenzame uithoek van de Hunsrück, dicht bij de grens met Saarland, en met héél veel bos. Onder ietwat sombere omstandigheden maar gelukkig met weinig regen liepen we daar een mooi rondje in het kloofachtige Traundal, daarbij een oude Keltenburcht, een niet-gevonden bron, en vele bizarre rotsformaties ontmoetend (voor de andere wandeling in dit herfstweekend zie de volgende special "De Nahehöhenweg van Birkenfeld naar Idar-Oberstein").

Van deze wandeling staat een korte variant beschreven in het boekje "Kompass-Wanderführer" (uitgave 2005), wandeling no. 3, blz. 22-23. Deze variant is 13 km lang. Wij liepen een langere variant, die in totaal ca. 18 km is. De door ons gelopen variant staat op bovenstaande kaart met een doorlopende blauwe lijn aangegeven. De korte variant, en een nóg langere variant, via het dorp Brücken en een pad langs de andere oever van de Traunbach, staan met een gestippelde blauwe lijn aangegeven.
Wij verbleven in het prachtig gelegen Forellenhof Trauntal (restaurant geopend vrijdag t/m. zondag), en konden onze wandeling van daaruit maken.
Via de bosweg evenwijdig aan de Traun-beek (zie foto hier onmiddellijk onder) lopen wij naar de Hujetsägemühle (zie foto bovenaan), tegenwoordig Duits hoofdkwartier van de Hare Krishna-beweging. Daar maken wij een omweg omhoog in het dal van de Bleidenbach, om met een boog terug te keren richting het Traundal, door donkere bossen (wel soms gemotoriseerd verkeer i.v.m. intensieve bosbouw !). Deze boog is nodig om de rotsformaties Beilfels en Minnafelsen te bezoeken. Een bordje geeft het smalle pad naar de Beilfels aan, een indrukwekkende rotsformatie met bovenop uizticht in het diepe Traunbachdal (zie tweede foto hieronder). Vandaar is er eerst nog een pad, later de gele stippen op de bomen blijven volgen. Bij de Minnafelsen eerst wat naar links, en daarna naar rechts vrij steil naar beneden (geen pad herkenbaar !) om beneden weer een pad te vinden, dat ons naar een beder pad leidt, dat op zijn beurt naar het dorp Abentheuer voert (een klein avontuur dus !).

Het pad vanaf het Forellenhof evenwijdig aan de Traunbach.

De rotsformatie Beilfels bereiken wij in de regen. Maar daarom niet minder indrukwekkend !


Vanuit Abentheur is het een hele klim om bij het Waldhof (voorbij de boerderij) links het bos in te gaan. Dit Staatsforst Birkenfeld leidt ons twee maal over de bosbeek de Rohrbach, en na nog een klimmetje kunnen we linksaf gaan en het Vorkastell bezoeken, de restanten van een Keltische Vluchtburcht, prachtig gelegen bovenop de berg met uitzicht in het Traundal. Te bedenken dat duizenden jaren geleden hier al mensen bivakkeerden en zich zelf moest verdidigen achter stenen muren tegen indringers ! In deze, veel meer bevolkte, tijden loop je hier in uiterste eenzaamheid !
De weg voert ons even via dezelfde route terug en daarna linksaf richting Börfink. Hier kunnen we nog even rechtsaf gaan, het bordje volgend, om de eeuwenoude bron "Gute Bure" te bezoeken. Helaas hebben wij 'm NIET gevonden, mede omdat men bezig was hekken te plaatsen en het toegangspad wellicht (tijdelijk ?) onvindbaar was. Indien we niet rechtsaf, maar linksaf gaan lopen we door het bos, en later nog een honderdtal meters over de weg, terug naar het Forellenhof. Laat je hier (in het weekend) het heerlijke eten (forel, wild) goed smaken ! Voor verdere informatie zie onder "Informatie".

Herfst + vochtig weer = paddestoelentijd !

Herfstkleuren in het Hochwald.


Informatie

Zoals vermeld is de korte variant van de wandeling beschreven onder nummer 3 in het boekje "Kompass Wanderführer Hunsrück", auteur Norbert Forsch, Kompass-uitgeverij, Innsbruck, 2005.
De aldaar beschreven korte variant is 13 km lang. Wij liepen een langere variant om de rotsformaties te bezoeken en het dorp Abentheuer en wandelden in totaal ongeveer 18 km.
Denk eraan: onderweg kom je absoluut geen horeca-gelegenheid tegen dus je eigen lunchpakket meenemen !
Indien je een topografische kaart wilt gebruiken ben je het beste uit met de kaart "Hochwald - Birkenfeld/Nonnweiler", welke enigszins moeizaam te verkijgen is (wellicht bij de VVV in Birkenfeld of de boekhandel aldaar). Ik gebruikte (bij uitzondering) de "gewone" topografische kaart (1:25.000, blad nummer 6308, Birkenfeld-West), die relatief duur is en geen ingetekende wandelingen heeft. Op de nieuwere kaart "Wandergebiet Baumholder / Birkenfeld" is de wandeling grotendeels te volgen, maar niet helemaal.
Wij overnachtten en aten heerlijk (restaurant alleen geopend op vrijdag t/m. zondag !) in Forellenhof Trauntal, uiterst fraai en rustig gelegen in het mooie Trauntal. Voor meer informatie, zie op de Internet-site http://www.forellenhof-trauntal.de/.

Klik hier om terug te keren naar 'Wandelen - specials'

Nabij de brug over de Traunbach in het dorp Abentheuer een Hunsrücker tafereel: vakwerkhuis, boer onderweg.