De Nahehöhenweg van Birkenfeld naar Idar-Oberstein

Vanuit het Nahedal klimmen we naar de Frauenburg, opstijgende dampen na regen - herfst 2005.

Behalve de in de vorige special besproken wandeling maakten wij eind oktober 2005 nog een fraaie herfsttocht in het uiterste zuiden van de Hunsrück, en wel liepen we een gedeelte van de lange-afstandswandeling de Nahehöhenweg. Zoals de naam al aangeeft is dit een lange-afstandspad dat grotendeels de loop van de rivier de Nahe volgt, vanaf de bron bij Selbach (juist over de grens in het Saarland) tot aan de monding van de Nahe in de Rijn bij Bingen.
Onze etappe betrof het gedeelte tussen de steden Birkenfeld en Idar-Oberstein. Omdat de volledige etappe ons iets té lang was parkeerden wij in Idar-Oberstein bij het station, reden terug naar het dorp Rimsberg (5 km van Birkenfeld gelegen), en wandelden daarna naar Idar-Oberstein.

Deze wandeling staat beschreven in het boekje "Kompass-Wanderführer" (uitgave 2005), wandeling no. 6, blz. 28-31. Deze variant is 22 km lang. Wij dus liepen een kortere variant, die in totaal ca. 18 km is. Omdat wij bij het dorp Frauenberg omliepen teneinde een horecagelegenheid te bezoeken, liepen wij in totaal ca. 20 km.
Vanuit Rimsberg (parkeren kun je bv. aan het begin/einde van het dorp, bij het raadhuis) volgen we de route, die is aangegeven met een "N", en soms met een groen bordje (zie foto verderop). Eerst volgen we de verkeersweg het dorp uit, en daarna lopen we kilometerslang over een stille verharde weg, langs de berg Kipp en boerderijen (Lindenhof, Vogelsbüsch), waarna we afdalen naar het aan de Nahe gelegen dorp Kronweiler. Tussen hier en Idar-Oberstein is er geen station, dus reizen met de trein moet je hier beginnen !

Bij Sonnenberg-Winnenberg steekt de spoorlijn de Nahe over, wij wandelen "boven".

In het dal van de Klausgraben tussen Frauenberg en Hammerstein.


Hier begint het mooiste stuk van de wandeling. Eerst lopen we, al dalend en stijgend, nog over een (zeer weinig bereden) fietspad, maar daarna volgen louter wandelpaden en -paadjes, met flink wat klimmetjes, mooie uitzichten richting het Nahe-dal en veel omwegen die wij graag voor lief nemen.
Onder Sonnenberg-Winnenberg bereiken we de rivier, zien de "tegen de heuvel aan geplakte" verkeersweg, en verlaten bij de (overdag gesloten) Gaststätte Burgschänke het dal, klimmen naar de ruïnes van de Frauenburg (gebouwd 1330, al eeuwen geleden verwoest), bekijken deze uitgebreid, klimmen verder en bereiken later een mooi uitzichtpunt (zie foto bovenaan), waar de rust hoogstens (zoals in ons geval) verstoord wordt door een voorbijrazende tank (die vooral STINKT !), afkomstig van de zeer nabijgelegen "Truppenübungsplatz Baumholder".
Hier liepen wij om naar het dorp Frauenberg, alwaar we in de plaatstelijke herberg gastvrij werden ontvangen met heerlijke goulashsoep. We pikten de officiële route weer op, en al kronkelend, klimmend en dalen liepen we via Hammerstein richting ons doel Idar-Oberstein.
Direct voorbij het voetbalveld volgen wij NIET de officiële route rechtdoor, maar in plaats daarvan dalen we, de in het boekje beschreven route volgend, af in het prachtige Wüstlautenbachtal, waarna we het beekje volgen, langs talloze zomerhuisjes en volkstuintjes, alvorens onder het spoorviadukt de stad te bereiken, en het station spoedig daarna. Een mooie tocht !
Voor verdere informatie zie onder "Informatie".

Officieel Nahe-wandeling-bordje + wegwijzers tussen Frauenberg en Hammerstein.

Op de Radeberg-hoogte tussen Hammerstein en Idar-Oberstein.


Informatie

Zoals vermeld is de wandeling beschreven onder nummer 6 in het boekje "Kompass Wanderführer Hunsrück", auteur Norbert Forsch, Kompass-uitgeverij, Innsbruck, 2005.
De aldaar beschreven route is 22 km lang. Wij liepen een kortere variant, vanuit het dorp Rimsberg, en wandelden in totaal ongeveer 18 km.
Onderweg kom je horecagelegenheden tegen in Kronweiler en Frauenberg, maar deze zijn overdag (d.w.z. tot ca. 16.00/17.00 uur) meestal niet geopend.
De te gebruiken topografische kaart 1:25.000 is de kaart "Wandergebiet Baumholder / Birkenfeld", verkrijgbaar bij boekhandels en VVV's. Gezegd dient te worden dat met het boekje in de hand en de letters "N" op bomen, hekken, huizen etc. de wandeling goed te volgen is. Richtingveranderingen staan, zoals het hoort bij een lange-afstands-pad, aangegeven.

Klik hier om terug te keren naar 'Wandelen - specials'

Volop herfstkleuren op onze route, op de hoogtes tussen Frauenberg en Hammerstein, kijkend in het Nahedal.