Rondom Kastellaun: Drei-Täler-Weg, Ruine Balduinseck en Wohnrother Tal

Even buiten het dorp Mörz een prachtige blik op de Hunsrückhoogvlakte en de beboste dalen - herfst 2007.

Ten westen van Kastellaun liggen enkele mooie rivierdalen, welke zijn opgenomen in een tweetal populaire wandelingen. Ieder Hunsrückwandelboekje beschrijft danwel de Drei-Täler-Weg, een wandeling door het Trimmbachdal, het Deimerbachdal en het Urbachdal, danwel de route via Buch naar de ruine Balduinseck, en terug door het fraaie Wohnrotherdal, danwel allebei deze wandelingen.
Om een tweetal redenen combineren wij deze twee wandelingen tot één grote wandeling: omdat het Trimmbachdal verhard is tot fietspad, hetgeen niet onplezierig loopt maar de échte wandelaar toch enigszins afschrikt, en omdat beide wandelingen aan de korte kant zijn (12 km resp. 14 km).
Onze variant vermijdt het asfalt, biedt meer open blikken bij het dorp Mörz, passeert een mooi kapelletje, en mist toch ook de ruine Balduinseck en het Wohnrotherdal niet. In totaal is zij ca. 20 km lang.
Onderstaand de kaart welke (ruw) de wandelroute toont.
Ons wandelgroepje liep deze tocht in oktober 2007.

We starten in Kastellaun, de moeite van het bekijken waard. Er zijn enige fraaie oude panden te zien, en in het centrum pronkt op de heuvel de imposante burchtruine, met daarnaast de kerk. Een overnachting of een heerlijk diner in het hier onmiddellijk naast gelegen hotel 'Badische Kellerey' kan ik (uit eigen ervaring) ten zeerste aanbevelen !
We lopen Kastellaun uit in noordwestelijke richting, en gaan bij de Wanderparkplatz het bos in. De bordjes wijzen ons de weg !(zie foto hier onmiddellijk onder). Even later passeren we de Kaiserweiher (bosvijver), die helaas door een lelijk hek omgeven is en niet direct te benaderen. We houden deze vijver aan onze linkerhand en lopen het Urbach-(of: Ourbach-)dal uit tot aan de Sulzmühle. In deze herfsttijd vinden we hier veel paddestoelen en zwammen (zie tweede foto hieronder).

De bordjes wijzen ons de weg, in de buurt van de Kaiserweiher.

Herfst 2007: paddestoelen en zwammen zie je overal.


Bij de Sulzmühle gaan we linksaf en klimmen door het bos naar boven, wandeling 4 volgend. Het bos uitgekomen zien we het dorp Mörz voor ons liggen en we lopen er dwars doorheen, nu wandeling 6 volgend. Over de hoogvlakte zien we rondom ons de diep ingesneden beekdalen, volop bebost. Zo met die paarden erbij en de prachtige herfstkleuren een fraaie aanblik - zie de foto bovenaan deze pagina.
We steken de drukke weg over bij boerderij Sonnenhof en houden links aan. Al afdalend bereiken we de bosrand (eventueel even een korte afsnijroute door het open veld maken), en vinden daar het pad weer, dat ons direct naar de boven het dal gelegen kapel leidt. Deze is open en toont ons een sober interieur met beeld van Maria met Christus en enkele schilderijen.
Nu dalen we af naar het Schumbachdal en lopen kort in de richting van het dorp Buch, maar onmiddellijk ná de bocht gaan we aan de overkant rechts langs de bosrand en volgen wandeling 7 die ons, na een stief kwartiertje, bij de ruine van de burcht Balduinseck brengt. Balduin was de aartsbisschop en keurvorst van Trier en bouwde deze vesting tussen 1325 en 1330 om zijn gebied te berschermen tegen de Sponheimer vorsten, die in Kastellaun zetelden.

De ruine van de burcht Baldenau op de kruising van Schumbachdal en Wohnrotherdal.

Oh hoe mooi is het wandelen in het Wohnrotherdal in de herfst.


Het bankje bij de burchtruine is een mooie plek voor een lunch. Helaas is de ruine zó vervallen dat deze in restauratie is en het is verboden de wel aanwezige trap te beklimmen (instortingsgevaar ! - tenminste zo was de situatie in oktober 2007). We buigen linksaf het Wohnrother dal in en passeren enkele (voormalige) watermolens. Hoe mooi het dal is tonen de foto's direct boven en onder dit stukje tekst en geheel onderaan.
Alsmaar het beekdal volgend (gedurende een zeer lange tijd kun je kiezen om links óf rechts van de beek te lopen) genieten we van de fraaie herfstkleuren, de rotspartijen, de steile hellingen, de grotten die we passeren (groeven), de bruggetjes over de slingerende beek, en zien uiteindelijk het dal breder worden, alwaar we rechtsaf naar het dorp Wohnroth zouden kunnen lopen. Hier is, iets verderop, ook de watermolen van onderstaande foto te zien. We gaan echter niet naar Wohnroth maar blijven gewoon doorlopen, en bereiken zo vanzelf het grotere dorp Bell (Hunsrück, er zijn blijkbaar méér "Bellen").
In het dorp houden we enigszins links aan, steken de weg over en lopen door de velden terug naar Kastellaun. Direct vóór Kastellaun is het beter niet tot de drukke A327 te lopen, maar links door de velden, met fraaie blik op Kastellaun met burcht en kerk (zie tweede foto hieronder), waar we aan de bosrand een klein, steil, paadje vinden dat ons onmiddellijk nabij het stadscentrum brengt. We hebben weer een mooie trip achter ons !

Watermolen in het Wohnrotherdal.

Gezicht op Kastellaun, dat enigszins in een dal ligt, met burcht en kerk op een heuvel.


Informatie

Zoals gezegd is deze wandeling eigenlijk een combinatie van twee bestaande wandelingen:
(1)
Drei-Täler-Weg: Beschreven in de Kompass-Wanderführer onder nummer 39 en in de Rother Wanderführer onder nummer 16. Deze wandeling is 14 km. lang.
(2)
Auf Balduins Spuren: beschreven in de Kompass-Wanderführer onder nummer 40 en in het Dumont Aktiv-boekje "Wandern im Hunsrück" onder nummer 4. Deze wandeling is 12 km. lang.
De door ons gemaakt wandeling is ca. 20 km. lang.
De (matige) 1:25.000-wandelkaart die dit gebied bestrijkt is de kaart "Hunsrück, Region Kastellaun und Emmelshausen", welke verkrijgbaar is bij de VVV in Kastellaun.
Onderweg kom je door het dorp Mörz, en daar is een mooi Pension-Restaurant, "Zum Mühlental". Een nederlander is daar vaste gast en die heeft een fraaie, ook nederlandstalige, site gemaakt met allerlei informatie. Je kunt er prima en goedkoop verblijven, gebruik makend van één van de arrangementen ! Zie:
http://www.pension-zummuehlental.de/index.php?lg=nl&jsd=1
In Kastellaun kun je eenvoudig parkeren en hoewel de Hunsrückbahn allang van spoorlijn tot fietspad verworden is, is het zelfs goed bereikbaar per openbaar vervoer (bus), met directe verbindingen vanuit Koblenz, Emmelshausen en Simmern.

Klik hier om terug te keren naar 'Wandelen - specials'

Het prachtige Wohnrotherdal.