Flaumbachtal: de "lange" variant

Dit is dezelfde plek als de eerste foto op de andere 'special' over het Flaumbachdal: het mooie, lichte, open plekje dat onze wandeling zo afwisselend maakt.
Wel is het op dié foto herfst met zijn fraaie kleuren, en op deze foto een schuchtere lente, met het eerste voorzichtige groen.

In een eerdere 'special' lieten we u kennis maken met het onbekende Flaumbachtal. Middels een korte wandeling van 12 km vanuit en naar Mittelstrimmig maakten we kennis met (het eerste gedeelte van) dit fraaie beekdal. In 2008 wandelden mijn zus en ik de lange variant van ca. 19 km, die het beekdal nog een stuk verder volgt tot aan de Hanosiusmühle, en van daaraf door bossen en velden, met eventueel een bezoek aan de resten van een Romeinse nederzetting, weer terugkeert naar Mittelstrimmig.
Op onderstaand kaartje is deze lange variant in blauw weergegeven, de eerder beschreven korte variant is in rood weergegeven.

Op aanraden van een dorpsbewoner, die onze wandelspullen inspecteert en ons aanspreekt met een (achteraf) goed advies, lopen we de beginroute enigszins anders als aangegeven in de beschrijving: we lopen een stukje de weg af richting Liesenich en bij de Kapelle (eigenlijk een wegkruis) gaan we naar rechts, het veldpad in, ook hier het teken L1 volgend, aangeduid met "Zur Kanzel". Dit is een iéts langere variant, via een fraai bospad, die ons in ca. 25 minuten bij het uitzichtpunt brengt. Wat volgt is een spectaculair uitzicht, zo ongeveer als hieronder op de panoramafoto is weergegeven, maar dan natuurlijk met een nog veel weidere blik !.

Panorama vanaf de Kanzel in het Flaumbachdal. Vergelijk met de 'nevelflarden'-foto in de andere Flaumbach-Special.

Op weg naar het Flaumbachdal !


Beneden in het dal stuiten we op de Weissmühle: de oude schuur met de gekleurde bijenkorven staat er nog steeds (zie foto hieronder en ook de foto op de andere 'Special' over het Flaumbachdal) !
De lange variant volgt dezelfde route als de korte variant, tót de zijbeek de 'Raimundsbach'. Daar gaat de korte variant het zijdal in, bij de lange variant blijven we de Flaumbach volgen tot aan de Hanosiusmühle. De eerlijkheid gebied te zeggen dat we vanaf de splitsing met het Raimundsbachdal het mooiste, meest open, gedeelte van het Flaumbachdal achter ons hebben. Het dal krijgt hier een meer gesloten karakter. Wat wellicht onprettiger is, is het feit dat door terreinwagens (houtafvoer ?) diepe geulen in het wandelpad zijn gemaakt, waar de regen in blijft staan, wat het wandelen niet altijd tot een onverdeeld genoegen maakt. Goede, hoge wandelschoenen zijn een vereiste, zeker na een regenbui !

De prachtige, begroeide, oude schuur met de gekleurde bijenkorven bij de Weissmühle staat er nog net zo bij als zoveel jaar geleden !

In het fraaie dal kun je weg niet missen, en overal staan ook nog eens bordjes.


De lange variant blijft de Flaumbach dus volgen tot de Hanosiusmühle - zie foto hieronder. Hierna volgen we teken L10 en daarna L8 tot we de verharde weg bereiken. Bij restaurant 'Zur Buche' liggen de restanten van een Romeinse nederzetting. Hierna moeten we even de drukke weg volgen, en buigen dan rechtsaf, via een rustige verharde weg, terug naar Mittelstrimmig. Wanneer je het niet erg vindt de Romeinse resten te missen (zóveel is er ook niet te zien.....) kun je het langere stuk over de drukke verharde weg vermijden door via "Am Teufelstein" te lopen (L8 de andere kant uit), of het pad door de velden schuin omhoog te lopen. In beide gevallen kom je op de weg van Liesenich naar Mittelstrimmig uit (de L200). Toch nog even langs de drukke weg en dan rechtsaf, diezelfde rustige verharde weg Mittelstrimmig in. Loop gewoon naar de kerk, daar staat je auto !

De Hanosiusmühle staat op een mooie open plek, daar waar de Flaumbach vanuit het zuiden een bocht naar het westen maakt.

Vroege lentebloemen in het Flaumbachdal - het is april.Informatie

Deze wandeling staat, onder nummer 7, meer uitgebreid beschreven in het voortreffelijke boek "Dumont - Richtig Wandern ; Hunsrück - 31 Wanderungen und 2 Radtouren, door Wolfgang Bartels, Keulen, 1996" (Duitstalig !). Het in het boek getekende kaartje is enigszins schematisch, maar de routebeschrijving is compleet en duidelijk genoeg om hierop de wandeling te kunnen lopen. In de nieuwe versie van het boekje ("Wandern im Hunsrïck - Dumont Aktiv") staat alleen de lange variant beschreven, en wel onder wandeling nr. 6. De verkorte route via de Amundsbach en Liesenich laat zich echter via het kaartje en de routebordjes eenvoudig volgen. Het begin van de route, zoals aangegeven in de boekjes, klopt met de eerder beschreven korte variant. Voor deze lange variant lieten we ons door een dorpsbewoner een iets andere beginroute kiezen, waardoor de in het boekje beschreven route (tenminste het beginstuk, tot de 'Kanzel') niet meer klopt. Beide route-varianten zijn overigens aangenaam.
De beste kaart is de topografische kaart 1:25.000 "Zeller Land", welke (in ieder geval) verkrijgbaar is bij de VVV in Zell.
Neem wel proviand mee voor onderweg, want op de korte variant kom je absoluut niets tegen.
Deze wandeling is zonder het gebruik van de eigen auto, om in Mittelstrimmig te geraken, bijna niet te doen, gezien de beschikbaarheid en de frequentie van het openbaar vervoer op de Hunsrück.

Klik hier om terug te keren naar 'Wandelen - specials'

Even buiten Mittelstrimmig, langs de weg naar Liesenich, ligt het kleine Heimatmuseum (streekmuseum).