Over de Hunsrückhoogtes naar de Rijn en terug met de trein

Er is nog maar een klein stukje over van die honderden kilometers Hunsrückbahn, maar dat is dan ook wel een spectaculaire tocht !
We rijden over het beroemde Hubertusviadukt (foto Ingrid Ballhaus-Neelen)

Al heel lang stond op ons lijstje de wandeling vanuit Emmelshausen over de Hunsrückhoogtes, door bossen en velden, en dan afdalen naar Boppard, om tenslotte met de Hunsrückbahn terug te keren naar het uitgangspunt.
Een niet al te moeilijke wandeling van 16 km (met het korte uitstapje naar de Fleckertshöhe ongeveer 17 km), omdat deze bijna geheel bergafwaarts verloopt met een totale daling van wel 500 meter. In oktober 2009 zijn wij er eindelijk toe gekomen de wandeling te lopen. Op onderstaande kaart is de wandeling vrij gedetailleerd weergegeven. De kaart is afkomstig uit de 2010-druk van de "Kompass-Wanderführer Hunsrück" (ten onrechte de 1e druk genoemd, want ik bezit al minstens 2 oudere drukken, met méér en soms andere wandelingen).

Emmelshausen is een nog jonge plaats. Op kaarten van begin 20e eeuw kun je de naam nog helemaal niet vinden, het naburige (en ondertussen 'ingepikte') Liesenfeld is ouder. Heden ten dage echter is het het centrum van de Noordelijke Hunsrück met vele winkels, restaurants en bedrijven.
Ook is er het kleine maar fijne Bauernmuseum te vinden, dat gewoon aan de hoofdstraat ligt die dwars door het dorp loopt. Zie de foto hieronder.
Bij de rotonde vind je de plaatselijke VVV, waar je heel goed geholpen wordt en bv. ook fietsen kunt huren. Bij diezelfde rotonde begint het Schinderhannes-fietspad naar Simmern, dat de oude route van de Hunsrückbahn volgt. Voordeel hierbij is dat er geen steile stukken op het traject voorkomen. Een aanbevolen tocht !

Het kleine Bauernmuseum in Emmelshausen.

We beginnen bij het station van Emmelshausen, waar de bussen stoppen en waar zonodig ook geparkeerd kan worden. Met het station in de rug wandelen we naar links, steken de straat over en wandelen het bos in. Even verderop passeren we de Boskapel (zie de foto hieronder). Hierna kruisen we de Hunsrückhohenstrasse, de belangrijkste weg dwars over de Hunsrück die in de oorlog is aangelegd. We blijven door het bos lopen en zien aan onze linkerhand de sporen van de Hunsrückbahn, onderweg van Boppard naar Emmelshausen.

De Waldkapel in het bos even buiten Emmelshausen.


Onze wandeling voert ons verder het bos door, waarna we even het bos verlaten en het gehucht Ehrerheide bereiken. In de verte zien we Ehr, waar ook een station is, liggen. Hier gaan we rechtsaf, eerst naar beneden en dan naar boven, het bos weer in. Na een klein bostraject verlaten we het bos weer, op weg naar de boerderij Mermicherhof. Hier in de buurt zijn de 2 onderstaande foto's genomen. Typisch Hunsrücklandschap !

De Hunsrückhoogte, bos tussen Boppard en Emmelshausen.

Nabij de boerderij Mermicherhof, op een kruising van paden.


We steken de snelweg over (A61) en bereiken spoedig Fleckertshöhe, mét kroeg ! Hier kunnen we een extra stukje lopen (heen en terug dezelfde route) naar het hoogste punt van de omgeving, ook Fleckertshöhe genoemd. Dit is het hoogste topje van de noordelijke Hunsrück (het smalle deel, zogezegd) met 530 meter. Een picnicbank is aanwezig, maar het uitzicht is door de gegroeide bomen niet meer zo geweldig.
Vanaf nu volgen we de Rheinhöhenweg (aangegeven met een grote "R"), en zelfs ook het Europese Lange-Afstandspad E8, aangegeven met een Andreaskruis.
Het is herfst, dus het is geen wonder dat we talloze paddestoelen vinden. Zie onderstaande foto.
Er volgt nu een lang traject door het bos. Kort voordat we bij Buchenau het bos verlaten, komen we bij onderstaande open plek in het bos, waar, zoals op zoveel plekken in het bos, boomstammen liggen en talloze bordjes ons helpen bij het vinden van de weg.

Het is herfst, paddestoelentijd !

Nabij Buchenau een kruising van wegen, met genoeg aanwijzingen.


We lopen achter Buchenau langs, gaan dan linksaf door de weilanden en boomgaarden, en naderen nu de zgn. 'Rheinhöhen', de steilrand van de Hunsrück waar, vaak plotseling, het golvende of zelfs bijna vlakke landschap overgaat in een ontzettende steilte naar beneden. De rivier de Rijn heeft een dal gevormd dat nu soms wel 100 tot 150 meter als een afgrond de diepte ingaat.
Wij volgen de hoogte, evenwijdig aan de Rijn en lopen door de zgn. 'Streuobstwiesen', slecht te vertalen als ' wilde fruitboomgaarden'. Zie onder.

Dit zijn nou typische 'Streuobstwiesen', we lopen over de hoogte tussen Bad Salzig en Boppard (foto Ingrid Ballhaus-Neelen).


Even verderop hebben we een prachtig uitzicht op de Rijn, met zijn "eeuwige" binnenscheepvaart. Rechts ligt Bad Salzig, daar is het relatief een beetje 'vlakker' zo vlak langs de Rijn, links de laatste huizen van Bornhofen en de burcht Liebenstein, de ene helft van de "Feindliche Brüder". De andere broer ligt nét links buiten de foto, en heet Sterrenberg.

De Rijn, met rechts Bad Salzig en links de burcht Liebenstein.


Nu dalen we af en naderen Boppard, en lopen nog even door de stad alvorens het station te bereiken. We hebben 16 à 17 km gewandeld.

Informatie

Deze wandeling heeft in ieder geval een perfecte bereikbaarheid. Emmelshausen is prima bereikbaar per trein en bus, en je kunt ook bij het station parkeren. Ondanks dat het een lijnwandeling is heb je een eenvoudige, en zelfs zeer fraaie, terugreis per trein.
Het is handig in Emmelshausen boodschappen te doen en een lunchpakket samen te stellen, want onderweg kom je weinig tegen. Maar wat is er leuker dan, zoals wij deden, op het hoogste punt (Fleckertshöhe, op de picnicbank gezeten) je de lekkere duitse broodjes te laten smaken ?
De wandeling staat goed beschreven in de Kompass Wanderführer Hunsrück. In de druk van 2005 is het wandeling 50, in de druk van 2010 is het wandeling 28, beide keren de laatste wandeling van het boekje. De druk van 2010 heeft een duidelijk betere kaart. Overigens is de wandeling beter te volgen als je de 25:000-kaart "Oberes Mittelreheintal, Loreley" aanschaft. Verkrijgbaar in de boekhandel en bij de VVV's aan de Rijn en in Emmelshausen.

Klik hier om terug te keren naar 'Wandelen - specials'

Vanuit Boppard rijden we met de Hunsrückbahn steil de Hunsrück op, en zien niets dan de beboste hellingen van het Bopparder Stadtwald (foto Ingrid Ballhaus-Neelen).