De Keltenweg: een 3-daagse wandeling dwars over de Hunsrück
van Kirn naar Treis-Karden

Vanaf de uitkijktoren op de Teufelsfels in de Lützelsoon (570 m.) kijken we naar het westen en zien vooraan Schneppenbach,
daarachter Bundenbach (met daar tussenin het Hahnenbachdal - zie de andere specials hierover), en in de verte de Idarkopf

Eén van de meerdaagse thema-wandelingen die je op de Hunsrück kunt maken is de Keltenweg.
De naam zegt het al: deze voert gedeeltelijk over oude Keltische (en Romeinse) wegen en onderweg is (helaas slechts af en toe) een glimp van Keltische restanten te zien. Van het Keltische aspect moet je je niet al te veel voorstellen: er zijn slechts zéér weinige sporen over uit deze oerijd. De Keltische grafheuvels zijn dan soms wel op de kaart aangegeven, maar je moet echt diep het bos induiken om een twijfelachtig heuveltje als mogelijke kandidaat te ontdekken. Nou ja, het gaat ook om het idee.....
De route voert van Kirn aan de Nahe, dwars over de Hunsrück, naar Treis-Karden aan de Moezel.
Wij liepen deze wandeling georganiseerd (bv. via Hunsrücktouristik in Hahn-Flughafen), waarbij onze overnachtingsadressen vaststonden en de bagage werd vervoerd. Heel luxe maar wel zo fijn. Onderstaand is de route globaal weergegeven op een kaart.

De totale afstand bedraagt ca. 65 km, dat is toch wel wat teveel voor één dag. Onze etappes zagen er zó uit:
dag 1: Kirn - Kirchberg (23 km)
dag 2: Kirchberg - Mittelstrimnmig (21 km)
dag 3: Mittelstrimmig - Karden Station (21 km).
In Kirn en Treis-Karden zijn meerdere overnachtingsadressen, in Kirchberg is eigenlijk maar één hotel (op de markt, eenvoudig maar goed), en we verbleven niet in Mittelstrimmig zelf, maar 2 km vóór het dorp in het langs de weg gelegen Gasthaus Zur Buche, een prima verblijfplaats met lekker eten.

Vanaf de start in Kirn klimmen we de Hunsrückhoogtes op, richting het dorp Oberhausen (foto zie onder). Na een lang recht stuk met naar links uitzicht op de Hunsrückhoogtes richting het Idarwald en rechts het Soonwald (we zien ook een grote afgraving - steengroeve) gaan we het bos in van de Lützelsoon en klimmen naar de Teufelsfels van ca. 570 meter. Op de uitkijktoren aldaar genieten we van het fantastische uitzicht, mede door het fraaie en heldere weer (foto zie helemaal bovenaan).

Fraai huis in Oberhausen, als we vanuit Kirn komend de Hunsrückhoogtes bereiken.


Wandelend door de uitgestrekte bossen van de Lützelsoon, met o.a. veel 'wild-torens'.


Op onze wandeling komen we weer met alle kenmerken van de Hunsrück in aanraking: steile en minder steile beklimmingen, uitgestrekte bossen, hoogvlaktes veelal met velden en akkers, kleine dorpen her en der, beekdalen, prachtige vergezichten.
De wandelingen staan meestal goed aangegeven, zo ook de Keltenweg. We zien steeds de duidelijke groene bordjes met de 'K', later zien we ook veel K's die met witte verf op de bomen zijn geschilderd. Zie onderstaande foto links.
Op onderstaande foto rechts naderen we de uitzichttoren op de Teufelsfels.


Groene bordjes met een 'K' wijzen ons de weg.

We arriveren bij de uitzichttoren op de Teufelsfels.Na de uitzichttoren dalen we langzaam af, verlaten het Soonwald en gaan op Woppenroth af, het dorp dat model stond voor 'Schabbach' in de beroemde serie 'Heimat'. Hierna volgt een vrij gemakkelijk stuk door velden, met weinig hoogteverschillen, en via bossen en velden, steeds de dorpen links en rechts van ons passerend, naderen we uiteindelijk Kirchberg, het einddoel van onze eerste etappe.
We zien het van verre al liggen, met karakteristiek links de watertoren en rechts de kerktoren. Ons hotel is gelegen op de pittorekse Markt van Kirchberg, met o.a. de fraaie vakwerk-Apotheke en links in de hoek het smalle Heimatmuseum (elders op deze site zijn foto's van dit prachtige vakwerkhuis te vinden).


We naderen Kirchberg, dat op een heuvel ligt. In het midden links de watertoren, rechts de kerk.


Het marktplein van Kirchberg in de avondzon.


De etappe op de 2e wandeldag is toch wel duidelijk de minst aantrekkelijke van de 3 etappes. Eerst een lang stuk door het plaatsje Kirchberg en het plaatselijke industriegebied, en pas daarna het bos in. Er volgen lange stukken door bos, afgewisseld door een enkel traject door het veld, en via de Kronenberg (505 m.) bereiken we het écht oeroude traject van de Keltenweg, langs Blankenrath en Reidenhausen. Hier vallen vooral de vele windmolens op, waarmee de plaatselijke gemeentes wat geld verdienen, maar dit gaat wel ten koste van de schoonheid van het landschap.
We bereiken Gasthaus 'Zur Buche', dat langs de weg ligt midden in de verlatenheid, enkele kilometers vóór het plaatsje Mittelstrimmig. Een prima verblijfplaats met goede bedden en lekker eten.

Vanuit de hoogte dalen we af naar Gasthaus 'Zur Buche'.
In de wazige verten de Hunsrückhoogtes richting Moezel.

In de bossen ten oosten van Beilstein wijzen de bordjes ons de weg.De 3e dag start met een zeer fraai gedeelte tot en met het Flaumbachdal. Wij namen niet de 'reguliere' route langs het kerkhof maar volgden eerst de asfaltweg richting Liesenich, om bij de kapel (een paar honderd meter verder) rechtsaf te slaan, de route L1 volgend. Deze leidt over een mooi pad door de Höhlenschlucht en via bospaden bereiken we de Weissmühle, die we nog kennen van eerdere wandelingen door het Flaumbachdal (zie de specials !). Hier is het tijd voor een pauze om te genieten van het landschap.


Nabij de Weissmühle in het Flaumbachdal.


In de bossen tussen Flaumbachdal en Treis, richting de Moezel.


Na het Flaumbachdal volgt een lang stuk door bosrijk gebied, waarbij we gedurende enige tijd de autoweg (K36) volgen, en o.a. ook een zeer grote schuilhut passeren, met daarbij zelfs een kleine speeltuin.
Even later beginnen we aan de 'Archeologischer Wanderweg', waarbij talloze informatie-borden ons allerlei wetenswaardigs leren over vergane tijden. Deze Wanderweg eindigt als wij de K35 bereiken. Nu klimmen we even, en slaan achter de boerderij rechtsaf. Overigens hebben we hier een fantastisch uitzicht richting de Moezel en kijken zelfs uit over de Eifel.
Gedurende het laatste gedeelte van de wandeling, die gaat door het Labersbachdal, worden wij vergezeld door de Moselhöhenweg. We lopen later over smalle bospaden, hoog boven de Moezel, en zien Treis door de bomen in beeld komen. Tenslotte dalen we af naar Treis, en kunnen in de Konditorei op de markt een lekkere bak koffie met Kuchen tot ons nemen. Welverdiend !
Eventueel volgt nog een laatste stuk door Treis, over de brug en dan naar rechts, naar het station van Karden.
Alweer een mooie wandeling die achter ons ligt !


Op de Archeologischer Wanderweg is het drukker, en lopen we ook samen met wandelaars van de Moselhöhenweg.


Voor ons ligt het einddoel: Treis aan de Moezel !.


Informatie

Zoals gezegd liepen wij deze wandeling 'georganiseerd'. Dit is wel verreweg de gemakkelijkste manier, omdat op deze wijze je onderkomen is geregeld (waar je meestal ook kunt eten, in Kirn, Kirchberg en Treis-Karden zijn trouwens alternatieve horeca-gelegenheden genoeg), er de mogelijkheid is je bagage te laten vervoeren (deden wij, erg fijn), en we zelfs iedere dag (tegen betaling) een lunchpakket meekregen. Dit laatste is overigens geen overbodige luxe, want onderweg kom je nauwelijks iets tegen (restaurant, winkel). De prijs van dit complete arrangement is zeker aanvaardbaar (zie Hunsruecktouristik-website).
Wij liepen deze wandeling in de herfst van 2010, bij prachtig weer, en dit is de mooiste tijd van het jaar, gezien de kleuren in de bossen.
Bedenk wel dat dit een lijnwandeling is. Vanuit Treis-Karden is het niet eenvoudig om over de Hunsrück terug naar Kirn te reizen (en andersom). Het handigste is wat wij deden: tijdig aanreizen op de 1e dag naar het station van Karden, alwaar een gratis langparkeer-mogelijkheid bestaat. Daarna per trein via Koblenz en Bingen naar Kirn (overstappen in die plaatsen). Als je met een groep van maximaal 5 personen bent, is het spotgoedkoop reizen middels het 'Rheinland-Pfalz-Ticket', bedenk wel dat je dan alleen de 'langzame' treinen mag nemen (maar dat is ook de meest logische verbinding). Wij vertrokken iets na 14:00 uur uit Karden, en waren om ca. 17:00 uur in Kirn, dat is dus prima te doen.
Tenslotte: als je onze variant boekt via Hunsrücktouristik ontvang je de volgende 1:25.000-kaarten, waarop de route is aangegeven (anders dien je deze natuurlijk zelf aan te schaffen):
- Naturpark Soonwald-Nahe, Blatt 2 (Kirn)
- Naturpark Soonwald-Nahe, Blatt 1 (Simmern/Kirchberg)
- Wandergebiet Mosel, Ferienregion Zeller Land, mit Mosel und Hunsrück
- Wandergebiet Mosel, Ferienland Cochem und Treis-Karden.

Klik hier om terug te keren naar 'Wandelen - specials'


Karakteristiek 'kruispunt' in de bossen van de Hunsrück: de paden verlopen naar 3 niveau's !