Vanuit Kirchberg verkennen wij het Kauerbachdal

Prachtige vakboerderij in het dal van de Kauerbach - die stroomt vóór op de foto. We zijn in de buurt van Rödern.

Nogmaals een wandelroute uit het boekje "Ferienregion Kirchberg/Hunsrück". Dit keer Tour 4, die in het duits 'Auf und Ab im Kauerbachtal' heet. Wederom een mooie route, van ruim 18 km lengte.
De route voert ons vanuit een 'buitenwijk' van het plaatsje Kirchberg, dat centraal op de Hunsrück is gelegen, dwars door de velden naar de Kauerbach en de plaatsjes Göbenhausen, Unzenberg en Rödern, en vandaar door het bos en via het dorp Maitzborn terug naar Kirchberg. Het laatste gedeelte van de wandeling, maar dan in omgekeerde richting, valt samen met een deel van de 2e wandeling in de special 'Tussen Simmern, Kirchberg en Gemünden: het Simmerbachdal', waarbij we o.a. de paardenboerdrij Theisenhof passeren.
Onderstaand is de route weergegeven op een topografische kaart. De route is in bruin gekleurd. We starten de wandeling links in het deel van de plaats Kirchberg uitmakende dorp Denzen, waar in de buurt van de Friedenskirche in de Raiffeisenstrasse geparkeerd kan worden.

Nadat we de voormalige spoorlijn zijn overgestoken lopen we nog een leuk ommetje door Denzen via de Dumnissusstrasse, voorbij aan de staande klok, de romaanse kapel en de daarnaast liggende waterborn. Bij de picknickhut houden wij links aan, en betreden de weidse velden rondom het hooggelegen Kirchberg. Dit is de op foto hieronder duidelijk te zien. In de verte voor ons (niet te zien op de foto ligt Simmers), uiterst rechts is in de wazige verte nog juist een uitloper van het Soonwald te zien.

De oudromaanse kapel in Denzen (Kirchberg).


Vanuit de velden rondom het hooggelegen Kirchberg hebben wij een prachtig uitzicht. Rechts in de wazige verte het Soonwald.


We houden verderop links aan, gaan enigszins naar beneden en kruisen middels een tunnel de drukke B50, die hier bijna een snelweg is. Voordeel is wel dat Kirchberg en Simmern nu worden ontzien en via meerdere afslagen gemakkelijk bereikbaar zijn zonder het onmiddellijke verkeerslawaai en de drukte te ervaren. We steken een stukje bos door, houden links aan en bereiken het dorp Göbenhausen, waar we de kleine dorpsvijver met naastgelegen zonneklok bewonderen.

Typisch Hunsrückse bouwwerken: vakwerkboerderij en leistenen huis in Göbenhausen.


Het voormalige station van Unzenberg staat er nog, aan de gesloten Hunsrückbahn, een eind buiten het dorp.


In Unzenberg volgen we korte tijd de weg, maar gaan even verderop rechtsaf en snel weer links, over een rustig weggetje dat evenwijdig aan de verharde autoweg loopt. Aan het eind houden we links aan, en bereiken het eenzame station van Unzenberg. Ondanks dat de Hunsrückbahn reeds lang niet meer rijdt, ziet dit station er nog behoorlijk gaaf uit, en de rails liggen er nog. Nu moeten we wederom, via een wat merkwaardige 'kringel' over een verharde weg, de B50 kruisen en gaan direct daarna rechtsaf, vrij steil omhoog. Boven aan de bosrand bereiken we een samenloop van wandelwegen (o.a. de Ausoniusweg), en vinden een rustbank waar het goed toeven is na een dergelijke fikse klim, en waarschijnlijk is het nu ook ongeveer lunchtijd, een mooi moment om het meegenomen brood te verorberen terwijl we een prachtig uitzicht hebben in de richting van Kirchberg. Zie de 2 foto's hieronder !

Ba een steil klimmetje bereiken we de bosrand, waar een bankje ons bij het uitzichtpunt wacht. Lunchtijd !.


Vanaf de bank op bovenstaande foto hebben we dit uitzicht richting Kirchberg.


Nu volgt het mooiste gedeelte van de wandeltour, met stukken bospad, klimmetjes en afdalinkjes, en veelvuldige bezoeken aan het prachtige Kauerbachdal. Omdat dit een vrij kleine beek is, is het dal altijd smal en lieflijk, Meedere keren klimmen we uit het dal, o.a. om het dorp Rödern te bezoeken, maar we keren steeds weer terug, en zien boerderijen en (voormalige) watermolens, alvorens we richting Maitzborn definitief het dal van de Kauerbach verlaten en via de paardenboerderij Theisenhof het boerendorp Maitzborn ingaan. Vanaf hier gaat het even over de weg, en vervolgens via de velden, de 'Wassertrettstelle' en de bosrand en we klimmen naar Kirchberg en Denzen terug, alvorens de wandeling af te sluiten.

Wa dalen af van de Lätscherberg in het bos nabij het Kauerbachdal, in de buurt van Rödern.


Vanuit het Kauerbachdal klimmen we via een fraai zijdalletje naar het dorp Rödern.


Informatie

Zoals gezegd staat deze wandeling beschreven als Tour nummer 4 in het boekje "Natur - Erlebnis - Wandern, Ferienregion Kirchberg/Hunsrück, 12 ausgesuchte Wandertouren", dat verkrijgbaar is bij de VVV in Kirchberg op de Marktplatz.
De wandeling is ruim 18 km lang en niet lastig te volbrengen, al kent zij enkele klimmetjes. De bijbehorende wandelkaart (1:25.000) is de topografische kaart Naturpark Soonwald-Nahe, Blatt 1 (Simmern / Kirchberg).
De lunchmogelijkheden onderweg zijn nihil, dus je eigen brood+drinken meenemen en onderweg nuttigen, bv. op het genoemde uitzichtpunt dat ongeveer halverwege de wandeling ligt.
Parkeren kan, zoals gezegd, dicht bij de Friedenskirche in Denzen, een buitenwijk van Kirchberg. In Kirchberg kun je ook prima je boodschappen doen, daar zijn wnkels genoeg.

Klik hier om terug te keren naar 'Wandelen - specials'


Midden in het Kauerbachdal, deze foto geeft de lieflijke sfeer van dit kleinschalige dal goed weer.