Door Ehrbachklamm en Baybachtal

De wandelgroep steekt, ergens midden in de Ehrbachklamm in de buurt van de Rauschenmühle, de beek over

Eerlijk gezegd is de tocht door de Ehrbachklamm en het Baybachdal één van de meest verrassende wandelingen die je op de Hunsrück kunt maken. En omdat deze wandeling aan de noordzijde van de Hunsrück is gesitueerd ook te doen in een lang weekend vanuit Nederland.
We beginnen met het tonen van de kaart. De mooiste wandeling is een tweedaagse (vrij pittig door de lengte, vooral de tweede dag), van Emmelshausen naar de Moezel (Burgen), en van Burgen weer terug.
De route is op de kaart in het blauw ingetekend.

Vanuit Emmelshausen daal je via het dal van de Liesenfelder Bach af naar het Ehrbachdal. Al snel krijgt het dal zijn kloofachtige karakter. Smalle paadjes, soms vlak langs het riviertje, soms wat hogerop via een steil klimmetje over, na regen, gladdige stukjes rots leiden je het dal door, tot je bij de Eckmühle een meer lieflijk stuk van het Baybachdal bereikt. De wandeling, hoewel nu minder spectaculair, blijft mooi en loopt langs de Ehrenburg naar Brodenbach. Van hieruit loop je langs de Moezel of, als je wat fanatieker bent, bovenlangs via de Schoppenstecher Wanderweg en via de Gänshof, naar Burgen. Hier zou je kunnen overnachten en de volgende dag je weg vervolgen door het Baybachdal geheel uit te lopen tot vóór Basselscheid, waarna je het dal uit klimt en door bos en veld Emmelshausen weer bereikt. Bedenk wel (vooral in de herfst, als de natuur op zijn mooist is maar de dagen al wat korter) dat deze tweede dag bijna 25 km lang is dus ga op tijd op pad !
Deze tweede dag voert je aanvankelijk op een pad dicht bij de weg tot "Am Briel", waar de koffie je wacht (hoop je). Hierna wordt het Baybachdal langzaam smaller en spectaculairder, en via talloze watermolens, en langs de burcht en de ruïne Waldeck, kom je bij de Schmausemühle, waar ze wellicht soep hebben om de hongerige maag op deze frisse herfstdag te vullen. Wat ligt deze watermolen prachtig ! Je kunt er zelfs overnachten ! Na nog enkele fraaie stukken (met lastige klimmetjes op gladde rotspartijen na regenval) wordt het dal minder kloofachtig, en het laatste stuk tot aan de klim naar Emmelshausen is uitlopen langs een rustig kabbelende beek.

Het Ehrbachdal en het Baybachdal hebben op sommige stukken een kloofachtig karakter

De prachtig gelegen Schmausemühle (eet- en slaapgelegenheid !) in het Baybachdal

Behalve deze geweldige, maar vrij zware, wandeling kun je bovengenoemde dalen natuurlijk ook bezoeken door middel van dagwandelingen. Koop de 1:25000-wandelkaart en zet je tocht zelf uit ! Ook de VVV in Emmelshausen kan je hierbij helpen. De Ehrbachklamm is bijvoorbeeld goed te bezoeken vanuit Beulich of Mermuth, terwijl het mooiste stuk van het Baybachdal kan worden aangedaan vanuit Heyweiler of Dorweiler. Een ommetje maken op zondagmiddag doe je door gewoon naar de Schmausemühle te rijden en van daaruit het Baybachdal in te lopen. Je zult (op een dag met mooi weer) merken dat je niet de enige bent !

Voor aanvullende informatie zie ook de Wandel-Special "Nogmaals Ehrbachklamm en Baybachtal".

Klik hier om terug te keren naar 'Wandelen - specials'

In het, nog brede, deel van het Baybachdal stijgen de dampen op na een regenbui, maar we hebben nog een eind te gaan .....