Door het onbekende Flaumbachtal

Door de sterke meandering van de Flaumbach ontstaan mooie,lichte open plekjes die onze wandeling afwisselend maken.

Op de pagina "Natuur" kon u al lezen dat het vooral de rivierbeken zijn die de Hunsrück zo mooi maken en het wandelen zo afwisselend. In deze "Wandelingen - Special" aandacht voor één van de beekdalen op de westelijke Hunsrück, stromend naar de rivier de Moezel. Het is een van de minder bekende dalen, en dat komt vooral door zijn tamelijk geïsoleerde ligging, in een dun bevolkte, bosrijke streek, hoewel diverse grotere dorpen of plaatsen aan de Moezel, zoals Treis-Karden, Cochem en Zell niet ver weg zijn. Het Flaumbachdal is over het algemeen minder diep ingesneden, en heeft als bijzonderheid dat op de talrijke, door het bochtige karakter van de beek ontstane, open plekken of weitjes orchideëen gevonden kunnen worden. De wandeling volgt dát deel van het dal waarin geen asfaltweg loopt, en behalve mooie natuur kunnen, op de terugweg van de lange variant, ook nog de restanten van een opgraving van een Romeinse nederzetting bezichtigd worden.
Het startpunt van de wandeling is de parkeerplaats bij de kerk van het dorp Mittelstrimmig. Dit dorp kan worden bereikt hetzij vanuit Treis-Karden hetzij vanuit Zell door de B421 richting Kastellaun te nemen, en bij de plaats Blankenrath linksaf te gaan en de borden te volgen die Mittelstrimmig en Treis-Karden aangeven. Vanuit Mittelstrimmig maken we een rondwandeling van 12 km (korte variant). Een aantal jaren later heb ik alsnog de lange variant gelopen. Alle informatie hierover is weergegeven in een andere Special, deze lange variant kilometer is ca. 19 km .
Op onderstaand kaartje is de lange variant in blauw, en de korte variant in rood weergegeven.

Volg vanaf het kerkplein de weg richting Liesenich, en buig vóór het kerkhof rechtsaf, het teken L1 volgend, aangeduid met "Zur Kanzel". Door het bos wordt na 15 minuten dit uitzichtpunt bereikt. Geniet eerst alvorens af te dalen (foto hier direct onder), het teken L3 volgend. Beneden aangekomen kunnen we direct linksaf gaan en de beek volgen, maar het is de moeite waard een kleine omweg te maken naar en over het erf van de Weissmühle, die schitterend gelegen is. Vooral de schuur en de gekleurde bijenkorven zijn een foto waard (zie foto verderop). Voorbij het erf moeten we even stijgen, en bereiken dan via een kleine omweg (de blik van het open veld als je het bos uitkomt wordt weergegeven op de tweede foto hieronder) de asfaltweg alwaar we de draad van het pad langs de beek weer opnemen, het teken K7 volgend.

Uitzicht vanaf de Kanzel in het Flaumbachdal. De herfstkleuren
zijn nog zichtbaar tussen de nevelflarden door.

Typisch Hunsrück, typisch Flaumbachdal : veel bochten, veel open plekken, prachtige kleuren in de herfst.


Aanvankelijk is het dal zéér breed, maar na een tijdje vernauwt het dal zich (zie foto geheel onderaan deze pagina). Nu volgt een mooi stuk, waarbij we de beek in bochten volgen, soms de weg afsnijden via een wandelpad langs een open weitje, soms door dicht geboomte. In de herfst tonen zich hier de meest prachtige tinten groen, geel, oranje, rood en bruin, vroeger in het jaar is wellicht een orchidee te vinden. Van tegenliggers zul je hier niet veel last hebben ! Via de Liesenicher Bauernmühle, met forellenvijvers, en enkele kilometers verder de Grendericher Bauernmühle, en de Altenwegsmühle, komen we op een punt waar we even naar links moeten, de loop van een zijbeek volgend. Even later dienen we deze zijbeek over te steken, om daarna weer terug te keren naar het Flaumbachdal. Voor de korte variant blijven we echter deze zijbeek, de Raimundsbach, volgen en via Liesenich (aangegeven op borden) keren we terug naar Mittelstrimmig.

Bij de Weissmühle staat een prachtige, begroeide, oude schuur, met daarboven gekleurde bijenkorven.

De prachtige open plekken in het beekdal heten niet voor niets paardenweitjes.


De lange variant blijft de Flaumbach volgen tot de Hanosiusmühle (volg teken L10) en loopt via de restanten van een Romeinse nederzetting terug naar Mittelstrimmig.
Deze variant wordt in een andere "Wandelen - Special" beschreven.

Informatie

Deze wandeling staat, onder nummer 7, meer uitgebreid beschreven in het voortreffelijke boek "Dumont - Richtig Wandern ; Hunsrück - 31 Wanderungen und 2 Radtouren, door Wolfgang Bartels, Keulen, 1996" (Duitstalig !). Het in het boek getekende kaartje is enigszins schematisch, maar de routebeschrijving is compleet en duidelijk genoeg om hierop de wandeling te kunnen lopen. In de nieuwe versie van het boekje ("Wandern im Hunsr´ck - Dumont Aktiv") staat alleen de lange variant beschreven, en wel onder wandeling nr. 6. De verkorte route via de Amundsbach en Liesenich laat zich echter via het kaartje en de routebordjes eenvoudig volgen.
De beste kaart is de topografische kaart 1:25.000 "Zeller Land", welke (in ieder geval) verkrijgbaar is bij de VVV in Zell.
Neem wel proviand mee voor onderweg, want op de korte variant kom je absoluut niets tegen.
Deze wandeling is zonder het gebruik van de eigen auto, om in Mittelstrimmig te geraken, bijna niet te doen, gezien de beschikbaarheid en de frequentie van het openbaar vervoer op de Hunsrück.

Klik hier om terug te keren naar 'Wandelen - specials'

In de buurt van de Liesenicher Bauernmüle vernauwt het Flaumbachdal zich sterk, maar dat maakt onze wandeling wel zo afwisselend.