Hunsrück en Nahe II : Schloss Dhaun, de Nahe, Kirn, "leerpaden" en steengroeves

Wandelend over het geologisches Lehrpfad, hoog boven Hochstetten-Dhaun, met in de verte de Stiftskirche St. Johannisberg.

De rivier de Nahe vormt de geografische zuidgrens van het gebied de Hunsrück. Weliswaar is het Nahe-dal zelf druk bewoond en nogal geïndustrialiseerd, er is veel interessants te beleven: mooie stadjes en dorpen, edelstenen, mineralen en fossielen, burchten, (lei-)steengroeves, vakwerkhuizen, kloofachtige beekdalen, kortom genoeg om een paar interessante wandelingen te kunnen maken.
Als tweede maken we de wandeling nummer 34 uit het boek "Wanderführer Hunsrück, Kompass Wanderführer", welke ons over een afstand van 15 kilometer voert hoog boven het Nahe-dal van Kirn langs steengroeves, een sterrenwacht, een burcht, en door mooie bossen met onderweg een Naturlehrpfad én een geologisches Lehrpfad. De wandelbeschrijving in het boek begint in Kirn, waarbij je onderweg een lunchmogelijkheid hebt in het hotel-restaurant bij slot Dhaun. Het is natuurlijk ook mogelijk (en dat heeft onze wandelgroep gedaan) in Dhaun te beginnen en de lunch te gebruiken in Kirn.
Op onderstaande kaart is de wandeling grof aangegeven. De beschrijving in het boek is, samen met de daar weergegeven kaart, niet altijd duidelijk genoeg om de wandeling probleemloos te kunnen maken. Zorg daarom dat je de 1:25.000-kaart "Deutsche Edelsteinstrasse", uitgegeven door de VVV in Herrstein, bij je hebt.

We beginnen onze wandeling bij het kasteel van Dhaun, het dorp dat al in de 12e eeuw een burcht bezat, een belangrijke vesting van de plaatselijke graven. Dit slot werd in de 16e en 17e eeuw uitgebreid en in de 18e eeuw vergroot en verbouwd tot wat het nu is. Het huidige gebouw bevat een volkshogeschool.
Voor foto's en nadere informatie over Schloss Dhaun : zie http://de.wikipedia.org/wiki/Schloss_Dhaun

We lopen via het geologisches Lehrpfad, waarbij we dus van alles te weten komen over de steenwinning. In deze omgeving veelal géén leisteen, maar (brokken) steen die gebruikt werden in de huizenbouw e.d.

Het treinachtige karretje waarmee de stenen uit de groeve werden vervoerd.


Vanaf de parkeerplaats van kasteel Dhaun lopen we via een grappig lopend pad tussen de parkeerplaats en de verharde weg naar beneden, onder de loopbrug die je vanaf de parkeerplaats naar het hotel-restaurant brengt. Het pad voert gestaag naar beneden en het Naturlehrpfad leert ons allerlei wetenswaardige zaken over de natuur. Bij een scherpe bocht kijken we uit over het Simmerbachdal, richting Simmertal. Hier buigen we scherp naar rechts en, boven gekomen en uit het bos, hebben we een mooi uitzicht over de hoogvlaktes boven het Nahe-dal. Langs een akker gaan we het bos weer in, en daar treffen we het geologisches Lehrpfad, met uitgebreide teksten, kaarten, en joekels van stenen. De uitzichten blijven ons verrassen, zoals de wazige verte waarin we de voormalige kloosterkerk St. Johannisberg, een volgend wandeldoel, ontwaren (zie foto bovenaan deze bladzijde).

Grafmonument in de voormalige kloosterkerk St. Johannisberg.

Het Staatsforst Kirn is in de herfst een prachtig wandelgebied.


We bereiken de "buitenwijken" van Dhaun, en na een eventuele pauze op de bank bij het kerkhof, vervolgen we onze weg en bereiken na een korte klim de kleine kloosterkerk met van binnen schitterende grafmonumenten (zie tweede foto hierboven). Het vervolg van onze tocht voert ons hoog boven een steengroeve door een prachtig loofbos (zie foto hier onmiddellijk boven), alvorens we na een grote omweg via een bocht afdalend Kirn bereiken.Een stad met veel industrie, maar toch ook enige mooie hoekjes zoals de straten langs de Hahnenbach (zie foto hier onmiddellijk onder) en het mooie marktplein met de vakwerkapotheek en de fontein. Als we rond half tien in Dhaun begonnen zijn is het nu een geschikt moment om in één van de aanwezige horeca-gelegenheden de lunch te gebruiken. We vervolgen onze weg vanuit het Hahnenbachdal omhoog en via het sportveld bereiken we de voormalige steengroeve (zie tweede foto hieronder), die een desolate maar wel grootse indruk maakt. Nu volgt een lange klim door het bos waarbij je wellicht, net zoals wij, een van de nonnen uit het Altersheim die een middagwandelingetje maakt kunt tegenkomen. Via akkers en een steile klim onder de hoogspanningsmasten bereiken we het hoogste punt van onze wandeling met (wederom) fraaie uitzichten, waarna we het laatste stuk over een verhard pad langs de volkssterrenwacht van Dhaun lopen (zie foto onderaan de bladzijde) om daarna snel het dorp Dhaun en ons beginpunt weer te bereiken.

De reusachtige, verlaten, steengroeve ligt als een litteken in het landschap even buiten Kirn.

De Hahnenbach mondt midden in Kirn uit in de Nahe.


Informatie

Deze wandeling staat, zoals eerder vermeld, onder nummer 34 in het boek "Wanderführer Hunsrück" (auteur: Norbert Forsch, Kompass Wanderführer, Deutscher Wanderverlag, Stuutgart). De beschrijvingen van de route zijn vrij goed, maar de kaart is erg summier dus het is altijd aan te raden een 1:25.000-wandelkaart mee te nemen. In dit geval is dat de 1:25.000-kaart "Deutsche Edelsteinstrasse", uitgegeven door de VVV in Herrstein. Deze kaart bestrijkt een zeer groot gebied (aan twee zijden bedrukt), en is ook voor de vorige wandeling ("Hunsrück en Nahe I") geschikt.
Lunchmogelijkheden zijn er te Kirn en in het hotel-restaurant bij slot Dhaun. Het totaal te overbruggen hoogteverschil bedraagt ca. 500 meter. Beginnen (en parkeren) kun je in Kirn en bij slot Dhaun.

Voor nadere informatie over stadt Kirn, land Kirn en diverse bezienswaardigheden die hier aan de orde zijn geweest, zoals de kloosterkerk en de leerpaden, zie :
http://www.hunsrueck-naheland.de/hsb/start/index.htm

Klik hier om terug te keren naar 'Wandelen - specials'

Op de heuvelrug "Geierslei" lopen we via de volkssterrenwacht terug naar ons uitgangspunt Dhaun met een weids uitzicht over de Hunsrück (in de verte het Soonwald) vóór ons.