Door het "wildromantische" Lützbachtal van Sabershausen naar Treis

In het mooiste, meest woeste, gedeelte van het Lützbachdal treffen we zelfs een 'ford' ("doorwaadbare weg") aan !

De VVV in Kastellaun en Emmelshausen geeft een mooie wandelfolder uit over drie zeer fraaie, kloofachtige, dalen in het noordelijke gedeelte van de Hunsrück. Nadat we in de eerste 'special' al aandacht hebben besteed aan het Ehrbachtal en het Baybachtal, komt nu het derde dal aan de orde, het Lützbachtal. Eerlijk gezegd is dit wel de minst spectaculaire van de drie, en bovendien slechts over een zeer beperkt gedeelte kloofachtig en woest. Toch kun je er heel fijn wandelen. Wij hebben de officiële, en goed aangegeven, Lützbachdalwandeling (aangegeven door bordjes met een "L") gelopen, van het beginpunt vanaf de wandelparkeerplaats "Wechsel" tussen Sabershausen en Heyweiler via het dal tot het plaatsje Lütz, en de 'logische' verlenging via de Moselhöhenweg tot aan Treis aan de Moezel.
De totale lengte van deze wandeling bedraagt ca. 17 kilometer. De benodigde 1:25.000-kaart is de kaart "Burgen-, Wein- und Ferienland Treis-Karden", uitgegeven door de VVV van (jawel) Treis-Karden. Omdat de wandeling (beide delen) goed staat aangegeven is het ook mogelijk de 1:50.000-kaart "Die Mosel von Bernkastel-Kues bis Koblenz" te gebruiken. Op onderstaande kaart is de wandeling schematisch in blauw aangegeven.
Een probleem vormt nog het vervoer : dit is een lijnwandeling, zodat je bv. in Treis zou kunnen parkeren (zoals wij gedaan hebben) en dan met een bus (rijdt spaarzaam !) of met een taxi (duur !) naar het beginpunt rijden. Eventueel in Treis bij de VVV naar een taxi vragen of iets verder in de straat rechts in het café, want de eigenares heeft in deze slechte tijden van afnemend Moezel-toerisme een bijbaan als taxi-chauffeuse.

Het beginpunt van onze wandeling is een knooppunt van wandelwegen. Wat opvalt is dat hier de beroemde Hunsrückhohen(wander)weg voorbij komt en de opvallende kaartlezer kan ook zien dat we vrij dicht bij de Schmausemühle zijn, een watermolen-restaurant dat we aangedaan hebben op onze Baybach-wandeling.
Vanaf de parkeerplaats volgen we de bordjes met de "L" en via de bosrand (zie de foto hieronder - links) belanden we al snel bij een vrij onopvallende kruising van verharde wegen waar, na goed zoeken op de gedetailleerde topografische kaart, zich de bron van de Lütz moet bevinden. Het water borrelt zomaar uit de grond ! (zie de foto hieronder - rechts).
Langs een hellingweitje lopen we het bos in, en weldra verschijnt de beek aan onze linkerhand. Voortdurend ontmoeten we hier vijvertjes, alwaar het goed vissen moet zijn ! Langzaam verdicht het bos zich enigszins, en het dal wordt al wat nauwer en de beboste hellingen worden steiler. In het Lützbachdal heeft in vroeger eeuwen leisteenwinning plaats gevonden, en er zijn zeldzame planten (zoals orchideëen) te vinden.

Dit eenvoudige houten kruis staat bij het begin van de wandeling. Let op het bordje met de "L".

Híer is de bron van de Lütz, zomaar uit de grond borrelt het water op en even verderop is het al een beek.


Enige malen krijgen we de gelegenheid (goed aangegeven via bordjes) om het dal te verlaten via zijpaden links en rechts naar boven (o.a. naar Dommershausen, Zilshausen en Lahr). We blijven echter het gemakkelijke, want vlakke, dalpad volgen en bereiken na enige kilometers het mooiste en meest spectaculaire stuk van het Lützbachdal. Eerst krijgt het, dan nog vrij brede, dal veel hogere zijwanden (zie de foto hieronder - links) en daarna vernauwt het dal zich en soms kronkelt het pad zich om een uitstekende rots (zie de twee foto's onderaan deze bladzijde). Wanneer zonnestralen in het diepe, donkere dal doordringen kan dit een mooi optisch effect geven !
Helaas duurt het zeer fraaie stuk niet zo lang, en wanneer we de mooie "ford" (plek waar de weg zich - ondiep - door de beek baant - zie de foto bovenaan deze bladzijde) gepasseerd hebben, wordt het dal vrij snel breder en lieflijker (zie de foto hieronder - rechts). Nu voert een rustige wandeling langs beekweitjes en een schuilhut ons in korte tijd naar het dorp Lütz, met enige leuke hoekjes, een prachtige (nogal afgelegen !) ligging, en de mogelijkheid direct over de verharde weg naar de Moezel te gaan (bij de monding van het dal in de Moezel is een restaurant), of rechtsaf de L3-wandeling te volgen richting de Otto-Andreas-Turm (uitkijktoren).

Voorbij het kloofachtige stuk wordt het Lützbachdal breder en lieflijker.

We naderen het woeste stuk van het dal en de dalwanden worden hoger.

Wij willen echter naar Treis aan de Moezel en volgen de Moselhöhenweg die aan het eind van het dorp links langs een groot woonhuis vrij steil naar boven gaat. Vóór de boerderij Gotteshäuserhof steken we de weg Kastellaun-Treis over (kan druk zijn !) en dan moeten we nog even verder klimmen in het bos, voordat we bij het kruis het hoogste punt hebben bereikt. We zijn dan van 150 naar ruim 400 meter geklommen !
Nu dalen we af, passeren een mooie open vlakte en in bochten dalen we af naar de Moezel, en al snel lopen we door de "buitenwijken" van Treis. Na 10 minuten is dan het centrum bereikt en kunnen we genieten van een verdiende consumptie (goede ijstent = bakker op het plein). Wéér een mooie wandeling achter de rug !

Informatie

Zoals gezegd is bij deze wandeling weinig frequent openbaar vervoer of een dure taxi nodig. Als je met meerdere auto's bent is de breng- en haaltruc natuurlijk handig. Over de weg is Sabershausen - Zilshausen - Lahr - Lieg - Treis vrij rechttoe-rechtaan (ca. 20 minuten).
Lunchmogelijkheden zijn er alleen in Lütz, dus het is het beste een lunchpakket mee te nemen. In het Lützbachdal is één overdekte schuilhut met bank, ongeveer 2 kilometer vóór Lütz. Op de ene fikse klim van Lütz naar boven na is het een eenvoudige wandeling, vanwege het vlakke pad door het dal, en verder alleen een afdaling naar de Moezel.
Zoals eerder vermeld is de benodigde wandelkaart de 1:25.000-kaart "Burgen-, Wein- und Ferienland Treis-Karden", welke bij de VVV in Treis-Karden verkrijgbaar is. Vlak bij het centrale plein, en als het niet druk is en je drinkt er een bakkie mag je op het terrein van de bakker parkeren (achteraan links op het plein). Omdat de bewegwijzering goed is (eerst de "L"volgen, dan de "M"), is het met een minder gedetailleerde kaart ook te doen.

Klik hier om terug te keren naar 'Wandelen - specials'

Het woeste gedeelte van het Lützbachdal.