Wandelen op de Hunsrück

Als je de vorige bladzijden (onderwerpen) hebt bekeken zal het je duidelijk zijn dat het heerlijk (en) rustig wandelen is op de Hunsrück. Dat moet je dus zeker gaan doen !
Bij een wandeling heb je een routebeschrijving nodig, en/of een kaart. Hoe pak je het aan ? Er zijn de volgende manieren (behalve in het wilde weg) om op de Hunsrück te gaan wandelen :
 1. Met een ter plaatse georganiseerde wandeling meedoen (bv. via de VVV)
 2. Met een vanuit Nederland georganiseerde wandeling mee te doen
 3. Zelf te wandelen met behulp van een arrangement van één van de plaatselijke VVV's
 4. Zelf een over de Hunsrück lopend (deel van een) lange-afstandspad te wandelen
 5. Zelf te wandelen vanuit een boekje met wandelingen
 6. Zelf te wandelen met behulp van een locale wandelkaart
Op de eerste 5 mogelijkheden kom ik verderop terug en in het hoofdstuk "Wandelen - info".

Verreweg de handigste manier om zelf te wandelen is bij de VVV of de boekhandel een wandelkaart (schaal 1:25000) te kopen en via de ingetekende routes of op een zelf gemaakte route de kuierlatten te nemen. Het grootste gedeelte van de Hunsrück wordt afgedekt op de speciale, plaatselijke, topografische kaarten die zijn vervaardigd vanuit basismateriaal van de duitse Topografische Dienst, altijd met ingetekende wandelingen en extra informatie. Op onderstaand kaartje zijn alle beschikbare wandelkaarten (STAND: JAAR 2009) weergegeven, die worden vervaardigd door de topografische dienst van Rheinland-Pfalz ("Landesvermessungsamt", te Koblenz, http://www.lvermgeo.rlp.de/shop/wk25.html).De kaarten kunnen worden ingedeeld per regio:

RIJN

 1. OM1 - Oberes Mittelrheintal UESCO-WELTERBE, deel 1, Koblenz (vernieuwde 4e druk 2011)
 2. OM2 - Oberes Mittelrheintal UESCO-WELTERBE, deel 2, Loreley (vernieuwde 4e druk 2010)
 3. OM3 - Oberes Mittelrheintal UESCO-WELTERBE, deel 3, Rüdesheim-Bingen (vernieuwde 4e druk 2010)


MOEZEL

 1. MU - Maifeld und Untermosel (vernieuwde 2e druk 2004)
 2. COC - Ferienland Cochem und Treis-Karden (vernieuwde 3e druk 2009)
 3. BKS - Bernkastel-Kues (vernieuwde ??e druk 2010)
 4. MK - Mittelmosel-Kondelwald (vernieuwde ??e druk 2010)
 5. M - Neumagen-Dhron, Schweich (vernieuwde ??e druk 2009)
 6. TR - Trierer Land (vernieuwde ??e druk 2010)
 7. ZEL - Ferienregion Zeller Land (vernieuwde 1e druk 2010)


NAHE

 1. MN - Wandergebiet Mittlere Nahe (vernieuwde 3e druk 2004)
 2. SN4 - Naturpark Soonwald-Nahe, deel 4, Bad-Kreuznach, Bad Münster am Stein-Ebernburg (vernieuwde 1e druk 2007)
 3. SO - Bad Sobernheim und Umgebung
 4. SN2 - Naturpark Soonwald-Nahe, deel 2, Kirn (vernieuwde 1e druk 2006)
 5. BB - Baumholder/Birkenfeld mit oberer Nahe (vernieuwde 1e druk 2007)


HUNSRÜCK

 1. SN1 - Naturpark Soonwald-Nahe, deel 1, Simmern/Kirchberg (vernieuwde 1e druk 2005)
 2. SN2 - Naturpark Soonwald-Nahe, deel 2, Kirn (vernieuwde 1e druk 2006)
 3. SN3 - Naturpark Soonwald-Nahe, deel 3, Binger Wald, Stromberg, Rheinböllen (vernieuwde 1e druk 2007)
 4. SN4 - Naturpark Soonwald-Nahe, deel 4, Bad-Kreuznach, Bad Münster am Stein-Ebernburg (vernieuwde 1e druk 2007)
 5. BB - Baumholder/Birkenfeld und oberer Nahe (vernieuwde 1e druk 2007)
 6. SOM - Saar und Obermosel (deze kaart bestrijkt grotendeels de provincie Saarland)Op bovenstaande kaart is al te zien dat de Hunsrück, zeker de "binnenlanden" ervan, onvolledig wordt afgedekt door genoemde reeksen van kaarten. Soms kunt u bij de VVV of de plaatselijke boekhandel ook nog oudere topografische kaarten kopen. De volledige reeks (oudere) kaarten is weergegeven op onderstaand kaartje, waarbij het nummer weergeeft wat ongeveer het centrale punt van de desbetreffende kaart is. Ik heb de kaarten hier ingedeeld in 3 categoriën : Hunsrück - rood, Moezel (met op elke kaart ook gedeeltes van de Hunsrück !) - groen, Rijn (met op elke kaart ook gedeeltes van de Hunsrück !) - blauw. De nummering zelf is vrij willekeurig. De naam van de kaart geeft de titel weer en de (meestal grotere) plaats die centraal op de kaart ligt

HUNSRÜCK

 1. Emmelshausen
 2. Kastellaun
 3. Kirchberg
 4. Simmern (niet meer leverbaar)
 5. Morbach
 6. Hermeskeil/Thalfang
 7. Herrstein/Deutsche Edelsteinstrasse
 8. Kell
 9. Nonnweiler
 10. Hochwald/Ruwertal
 11. Schiefer- und Burgenstrasse (1:35000)
 12. Obere Nahe/Kirn Land

MOEZEL

 1. Koblenz
 2. Maifeld/Untermosel
 3. Treis-Karden
 4. Cochem
 5. Zeller Land
 6. Mittelmosel/Kondelwald
 7. Bernkastel-Kues
 8. Neumagen-Dhron
 9. Schweig
 10. Trier
 11. Saartal/Obermosel

RIJN

 1. Koblenz
 2. Boppard
 3. St.Goar/Oberwesel
 4. Binger Wald

Bovenop, met verre uitzichten op meerdere Hunsrück-dorpen.....

....of het dal van de Hölzbach kruisend, ten zuiden van Simmern


Op ieder van de genoemde kaarten zijn talloze wandelingen uitgezet, met alle mogelijke lengtes. Bovendien is het, met deze gedetailleerde kaart in de hand, eenvoudig zelf een wandeling uit te zetten of (gedeeltes van) bestaande wandelingen te koppelen. Als je de kaart bij de VVV hebt gehaald, is het ook altijd handig naar een folder met wandelingen te vragen : een enkele keer heeft men ook routebeschrijvingen op papier. De mogelijkheden zijn eindeloos. De mate van detail maakt het ook goed mogelijk een zeer afwisselende wandeltocht uit te zetten : combineer het bos met de open velden, het dal met een bezoek aan een dorp. Zelf doen is gemakkelijk !
Sinds 2002 is er voor, ruwweg, het noordelijke gedeelte van de Hunsrück een topografische kaart beschikbaar. Deze wordt uitgegeven door Pietruska Verlag en is verkrijgbaar in de winkels en bij de VVV. Voordelen zijn het grote oppervlakte dat wordt gedekt en de ingetekende wandelingen, het grote nadeel is echter dat het een 1:50.000-kaart betreft die is "opgeblazen" tot 1:25.000, wat de mate van detail niet ten goede komt. Sommige paden staan er niet (goed) op, ontdekte ik ! Eigenlijk gewoon een misser dus !

Meedoen met ter plaatse georganiseerde wandelingen is leuk, maar vereist dat je kennis hebt van het georganiseerde programma én precies op die dag/dat tijdstip mee kan doen.
Sinds 2001 biedt Van Paridon Reizen uit Hengelo in het individuele wandelprogramma een 4-daagse wandeling op de Hunsrück aan met bagagevervoer. Het is een uitgebreide variant van de door ons gelopen tweedaagse wandeltocht door de Ehrbachklamm en het Baybachtal (Zie "Wandelen - Specials"). Mijn hint werd snel opgepakt. Hulde ! Nu kunnen ook Nederlanders dus op eenvoudige wijze kennismaken met de Hunsrück ! Kijk voor een wandelverslag met foto's bij "Wandelen - specials : Nogmaals Ehrbachklamm en Baybachtal".
Voor meer informatie: kijk bij http://www.vanparidonreizen.nl/natuurtochten/?page=59_door_de_rivierdalen_van_de_hunsrck
Het wandelen met behulp van een arrangement van de plaatselijke VVV of vanuit een boekje met wandelingen komt nader aan de orde onder "Wandelen - info".Via duitse VVV's zijn er namelijk nog tal van andere individuele wandelarrangementen te boeken. Bijna altijd is het mogelijk je bagage te laten vervoeren en zo op een comfortabele manier met dit landschap kennis te maken.

Europese Lange Afstandspaden : de routes E3 (Noord-Spanje - Roemenië) en E8 (Hoek van Holland - Istanboel) doorkruisen de Hunsrück. De E8 doet dat min of meer langs de Rijn en volgt het Duitse Lange-Afstandspad de Linker Rheinhöhenweg. De E3 doorkruist de Zuidelijke Hunsück van Kell tot Rheinböllen en steekt bij Kaub de Rijn over om op de Taunus verder te gaan. Een belangrijke interregionale wandelroute is naast de al eerder genoemde Rheinhöhenweg (Koblenz - Bingen) de rechter Moselhöhenweg Koblenz - Perl. De Hunsrückverein onderhoudt voorts nog enkele Hoofdwandelroutes, o.a. de Hunsrückhöhenweg (Boppard - Bernkastel-Kues), De Nahehöhenweg (Bingerbrück - Birkenfeld) en de Mosel-Nahe-Wanderweg (Brodenbach - Bad Kreuznach).
Voor een overzicht van alle routes zijn de 1:50000-kaarten nuttig : deze zijn er o.a. van de Rijn (van Bingen tot Koblenz), de Moezel (van Bernkastel-Kues tot Koblenz) en het Soonwald.

De jongste trend zijn de uitgezette regionale wandelpaden, welke de laatste jaren met veel 'tam-tam' aan de man/vrouw worden gebracht, zowel in Duitsland als daarbuiten. In deze regio betreft dat de navolgende meerdaagse wandelroutes:
 • de Saar-Hunsrück-Steig, welke vanuit het Saarland komend het westelijk deel van de Hunsrück doorkruist en bij Idar-Oberstein eindigt. Voor alle informatie zie: http://www.saar-hunsrueck-steig.de/.
  Van deze wandelroute bestaan al meerdere duitstalige beschrijvingen (boekjes met detailes over de route, achtergronden en kaartjes), en de eerder genoemde topografische dienst van Rheinland-Pfalz heeft een fraaie kaartenset (1:50.000) van de route te koop. Nadeel is wel dat het onvermijdelijk is dat deze route véél drukker belopen is dan de rustige, veelal onbegaande, wandelwegen die ik veelal in mijn wandelingen beschrijf.

 • Juist búiten de Hunsrück valt een nog veel bekendere midden-lange-afstandwandeling, de Rheinsteig. Deze loopt nl. van Bonn tot Wiesbaden, aan de oostzijde van de Rijn. Dat is géén Hunsrück, maar betreft de middelgebergtes Westerwald, Taunus en Rheingau. Voor alle informatie zie: http://www.rheinsteig.de/.
  Voor de Rheinsteig geldt, misschien nog wel meer dan voor de Saar-Hunsrück-Steig, dat deze zeer druk belopen wordt. Zeker in de weekenden kun je dit wandelpad beter links laten liggen, want het is dé trend voor bewegend Duitsland !
 • De jongste loot aan de stam der 'Steige' is de Soonwaldsteig.Deze loopt vanaf Bingen aan de Rijn (en de Nahe), dwars door het Soonwald, naar de rivier de Hahnenbach en eindig in Kirn, wederom aan de Nahe.
  Alle informatie is, hoe kan het anders, te vinden op http://www.soonwaldsteig.de/.
  Daar vind je ook een nederlandstalige folder met veel informatie: http://www.soonwald-nahe.de/media/download/SWS_Flyer_NL_A4.pdf.

  Alle drie de Steige kunnen ook prima 'georganiseerd' worden gelopen in etappes. De hotels onderweg zijn dan geregeld, en ook bagagevervoer is inclusief. Een prettige en comfortabele manier van wandelen, wel wat duurder natuurlijk. Voor de Soonwaldsteig en de Saar-Hunsrück-Steig geldt dat dit kan via Hunsrück Touristik in Flugplatz Hahn, zie http://www.hunsruecktouristik.de/aktiv/wandererlebnisse/default.aspx.
  Op deze pagina vind je ook andere interessante meerdaagse wandeltochten, Hunsrücktouristik is erg aktief !
  De Rheinsteig kan bv. worden geboekt via de Touristische Site van de Mittelrhein: http://www.tal-der-loreley.de/pauschalen.php?PHPSESSID=vr886jd4547erlnauho5ieuu9nassg4g.

  Ook de eerder genoemde reisorganisatie van Paridon Reizen biedt de Rheinsteig en de Saar-Hunsrück-Steig aan in zijn programma, gemakkelijk voor mensen die liever in het nederlands 'zaken doen'.

  Algemene informatie met betrekking tot wandelen op de Hunsrück


  • De moeilijkheidsgraad is zeker niet te hoog. Alleen beklimmingen van de toppen zoals de Idarkopf en de Erbeskopf zijn, als je vanuit het dal komt, pittig
  • De aanbevolen wandelperiode is mei - oktober. De lente geeft veel jong groen, en de herfst is, met zijn vele kleuren in dit bosrijk gebied, eigenlijk de mooiste tijd. Maar ook in de zomer hoef je voor drukte op het wandelpad in deze regio niet bang te zijn .....
  • Vervoer : Bedenk dat het openbaar vervoer op de Hunsrück vrij beroerd is. Een eigen auto voor de aan- en afreis is onontbeerlijk. Alleen de zijrivieren (Rijn, Moezel, Nahe) hebben goede verbindingen. Tussen de wat grotere plaatsen als Emmelshausen, Kastellaun, Simmern, Morbach, Kirn en Idar-Oberstein zijn redelijke busverbindingen.
   Voor informatie over busverbindingen zie de sites van de diverse "Verkehrsverbunde", welke samen het gebied van de Hunsrück geheel dekken:
   Verkehrsverbund Rhein-Mosel : http://www.vrm-info.de/;
   Verkehrsverbund Rhein-Nahe : http://www.rnn.info/;
   Verkehrsverbund Region Trier : http://www.vrt-info.de/;
  • Overnachten kan geen probleem zijn : bijna elk dorp heeft wel een Gasthof of Hotel waar je kunt overnachten. Helaas heeft de euro-gekte hier ook toegeslagen en is het écht goedkope (waar sprake van was tot 2002) er wel van af. Gemiddeld genomen is het echter nog wel wat goedkoper dan in Nederland. En zelfs zonder reserveren kun je bijna altijd terecht, zeker in de periode april - oktober. Campings zijn er niet zo veel op de Hunsrück. Welke ik kon vinden staan vermeld bij 'Informatie'.
  • De uitrusting vraagt om beschutting voor plotseling invallende regen, en voor bescherming tegen enige koude in voor- en najaar, maar reken zeker ook op mogelijke warmte in de zomer. Ook je eigen lunch-pakket meenemen want de mogelijkheid om tussen de middag iets te eten zal beperkt zijn ! Naast een wandelkaart is een kompas natuurlijk ook altijd handig

  Vanaf de Spitzenstein (412 m.) dalen we, over de Rheinhöhenweg, af richting Oberwesel am Rhein

  Op deze bladzijde heb ik wat meer algemene informatie gegeven over het wandelen op de Hunsrück. Onder het kopje "Wandelen - Specials" geef ik ervaringen in woord en beeld weer van enige eendaagse en meerdaagse wandelingen die ik heb gelopen.
  Onder het kopje "Wandelen - info" vind je aanvullende informatie welke van belang kan zijn vóór je de "stoute schoenen" aantrekt en de Hunsrück gaat betreden. Nu vast wens ik je veel wandelplezier !!!

  De zon gaat onder op de Hunsrück na een mooie dag en juist op tijd verlaten we de heuvels en zoeken ons overnachtingsadres op.....